Confidenţialitate

Reuniunea de la Ramstein, Germania: Ajutoare de miliarde de dolari pentru Ucraina. Zelenski: Războiul început de Rusia nu permite întârzieri | AUDIO

Noi ajutoare ce depășesc, ca valoare, câteva miliarde de dolari, au fost anunțate astăzi, cu ocazia celei de a 8-a reuniune a donatorilor militari pentru Ucraina, reuniți astăzi la baza militară Ramstein din Germania. Numai Statele Unite au promis echipamente în valoare de 2 miliarde și jumătate de dolari. În schimb, ministrul german al Apărării a declarat că nu s-a luat o decizie la Ramstein cu privire la livrarea de tancuri Leopard 2 în Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a spus liderilor militari din cele peste 50 de state participante că, în acest moment, timpul este principala armă a Rusiei, iar livrările de sisteme de apărare aeriană și tancuri în Ucraina trebuie grăbite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cea de-a opta reuniune a donatorilor din Grupul de Contact pentru Ucraina este una la care nenumărate țări au anunțat ajutoare record.

De exemplu, Finlanda va trimite echipamente în Ucraina în valoare de peste 400 de milioane de euro. Din motive de securitate, premierul Finlandei a decis să nu spună despre ce este vorba, dar președintele Ucrainei a mulțumit pentru armele grele și muniția ce vor veni.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că noul pachet de sprijin pentru Ucraina va conține, printre altele, aproximatv 150 de vehicule de luptă, inclusiv blindate, Bradley și Stryker, sprijin suplimentar critic de apărare aeriană pentru Ucraina și rachete sol-aer, precum și muniții suplimentare pentru NASAMS.

Polonia trimite și ea tunuri antiaeriene şi 70.000 de obuze, iar Guvernul Olandei ia în calcul trimiterea de avioane de luptă F16 dacă Ucraina va cere, a explicat ministrul de Externe olandez.

Pe de altă parte, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytry Kuleba a vorbit cu ocazia reuniunii de la Ramstein de o coaliție, una a tancurilor pentru țara sa. Însă, toate acestea trebuie să ajungă în Ucraina cât mai repede posibil, le-a spus președintele Ucrainei liderilor militari.

„Rusia își concentreză forțele, ultimele forțe, încercând să convingă pe toată lumea că ura este mai puternică decât lumea întreagă. De aceea, voi dar și eu trebuie să ne grăbim. Trebuie să acționam atât de repede pe cât o mamă sau un tată sare să își salveze copilul”, le-a spus Zelensky liderilor militari din cele 50 de state donatoare.

Și a adăugat: „Războiul început de Rusia nu permite întârzieri. Și eu pot să vă mulțumesc de sute de ori, și ar fi categoric nedrept să nu o fac dat fiind ce am realizat până acum, dar sute de mulțumiri nu sunt sute de tancuri”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina va primi ajutoare militare masive din partea mai multor aliați NATO. Kievul se așteaptă la o nouă ofensivă majoră a Kremlinului