Rețeta lui Adi Hădean: Paste făcute în casă

Nu vă spun cum să gătiți pastele, pentru că sunt convins că aveți deja o rețetă preferată, dar vă spun doar ce faceți până ajungeți la ele.

Mai întâi, cântăriți 500 de grame de făină, preferabil din grâu dur, 296 grame de gălbenuș, 90 de mililitri de apă rece.

Puneți făina cernută pe un blat de lucru într-o grămăjoară în mijlocul căreia ați făcut o groapă. Bateți bine gălbenușurile cu apa, turnați lichidul în groapa din grămada de făină și începeți să amestecați dinspre centru spre margine cu o furculiță. În scurt timp puteți începe frământarea. Aluatul se formează repede, în 4-6 minute de frământare.

Când e fin și ușor elastic e momentul să-l rulați într-un baton, să-l înveliți în folie și să-l lăsați să se odihnească la rece o jumătate de ceas. Poate petrece la rece chiar 2-4 ore, dacă nu aveți nevoie de el imediat. E un aluat bogat, elastic, se întinde ușor și se rupe greu.

E potrivit pentru orice fel de paste, fie că le prelucrați manual, fie cu laminorul de paste.