Rețeta lui Adi Hădean: Hummus preparat în casă

Dacă vă place năutul, o să vă placă precis și această rețetă simplă de hummus preparat în casă.

Puteți folosi năut din conservă, dar năutul fiert de voi vine cu o savoare specială dată de apa folosită la fiert, pe care n-o aruncați ci o folosiți la săvârșirea acestui fel de mâncare. Hai să-i spunem pe nume: hummus.

Dacă puneți la înmuiat 200 de grame de năut, vă alegeți cu hummus pentru 6 persoane, garantat.

Lăsați năutul la înmuiat peste noapte. Fierbeți-l în apă cu sare, o căciulie de usturoi cu tot cu coji, o ceapă mică, două foi de dafin și un morcov, până se înmoaie boabele.

Puneți apoi năutul fiert în vasul unui blender și mixați adăugând apa rămasă după fierbere, două linguri de pastă de susan, usturoiul fiert scos din teci, morcovul și ceapa, o mână de pătrunjel proaspăt, trei-patru frunze de mentă, cinci linguri de ulei de măsline, sare doar dacă mai e cazul, piper abia zdrobit și un vârf de linguriță de chimion măcinat.

Puțină zeamă de lămâie ajută. Atenție cu apa! Adăugați-o doar până când hummusul atinge consistența pe care v-o doriți. Dacă vă plac semințele de pin și zatarul, presărați-le peste hummus înainte de a mânca.