Confidenţialitate

Rețeta lui Adi Hădean: Ciorbă de cartofi cu afumătură

Rețeta de azi e una dintre preferatele mele când vine vorba de mâncare de iarnă.

E ”zama de cartofi cu afumătură” a copilăriei mele din Maramureș, o mâncare extrem de simplă și atât de bună încât nu te mai poți opri înainte ca creierul să-ți trimită semnale de avarie.

Pentru 6 porții ai nevoie de 600 de grame de cartofi, 200 de grame de morcovi, o ceapă mare, un cățel de usturoi, un păstârnac mic, o jumătate de kilogram de cârnați de casă, afumați și o bucată de coastă de porc, tot afumată.

Pune coasta la fiert în apă cu piper boabe, o foaie de dafin și puțină sare. Curăță legumele și taie-le în cuburi mari pe care le pui apoi la călit într-o oală, cu două-trei linguri de ulei. După ce încep să sticlească ușor, acoperă-le cu un capac, dă focul mic și lasă-le să asude un sfert de oră. Toarnă peste ele apa în care ai fiert coasta, cu coastă cu tot. Adaugă două linguri de pastă de roșii sau bulion de casă, câteva semințe de chimen, o rămurică de cimbru și încă puțină sare, dacă simți că e cazul, după ce guști.

Lasă pe foc mic până-s fierte legumele și adaugă două linguri de smântână pe care înainte le-ai diluat cu o lingur de apă rece și două polonice de zeamă din oală. Stinge focul și pune-n oală cârnații tăiați în rondele groase de doi centimetri și o mână de pătrunjel tocat. Pune un capac pe oală și mănâncă după cinci minute.