REȚETĂ DE VARĂ: Limonadă cu plante aromatice

În alte vremuri, limonada se făcea storcând o lămâie în apa în care ai dizolvat zahăr, miere sau melasă (maniera în care înțeleg azi mulți cîrciumari că trebuie să-ți dea limonada, adică lămâia stoarsă în apă și îndulcitorul separat, e greșită, întrucât zahărul nu se dizolvă bine în apă cu zeamă de lămâie iar mierea nu se dizolvă repede în apa rece).

Azi, limonada se face în multe și variate feluri, în limonadă intrând, pe lângă apă și zeama de lămâie, sucul altor citrice, diverse siropuri, fructe de pădure sau plante aromatice. Versiunea cu plante aromatice îmi place mie în mod special.

Ingrediente necesare pentru un litru de limonadă cu plante aromatice:

150 ml zeamă de lămâie
50 ml zeamă de grapefruit
50ml zeamă de lime
15 cuburi de gheață
50 g miere
50 g zahăr brun
10 frunze de busuioc
5 frunze de mentă (mari)
5 frunze de lămâiță
700 ml apă

Preparare: dizolvă zahărul și mierea în apă. Pune-le într-un blender, împreună cu frunzele de plante aromatice și 5-6 cuburi de gheață și mixează 30 de secunde. Adaugă sucurile de citrice și celelalte cuburi de gheață, amestecă bine și servește. Poți să decorezi cu alte frunze de busuioc sau mentă (mie îmi place să fie mai mult busuioc decât mentă). Când am chef să mă distrez, amestec limonada asta cu Prosecco sau Lambrusco, în proporții egale. Să fiți sănătoși.