Confidenţialitate

Restricțiile sanitare, întărite la frontieră

De la miezul nopții, toate persoanele care vin în România din afara Uniunii Europene trebuie să prezinte la graniță un test PCR cu rezultat negativ, nu mai vechi de 48 de ore.

Cele nevaccinate sau care nu au trecut prin boala Covid vor sta în carantină 10 zile. În lipsa testului PCR, izolarea se prelungește la 14 zile.

Pentru călătorii care vin din țări ale Uniunii Europene este obligatoriu certificatul sanitar, care atestă fie vaccinarea, fie trecerea prin boală în ultimele 180 de zile, fie un test cu rezultat negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Joi, în ziua în care a relaxat restricțiile sanitare pe plan intern, România a raportat puţin peste o mie de noi contaminări cu SARS-CoV-2, la aproape 40.000 de teste efectuate.

Numărul pacienţilor care au nevoie de îngrijire la Terapie intensivă a scăzut la 750.

Totodată, autoritățile au anunțat un al 3-a caz de Omicron, la un bărbat din Brașov, soțul unei femei repatriate recent din Africa de Sud, infectată și ea cu această variantă a coronavirusului. Ambii sunt izolați, în stare bună, la domiciliu.

Autorităţile încă aşteaptă rezultatele finale ale secvenţierii probei prelevate de la rugbistul din Baia Mare. Sportivul a fost pozitiv la testul pentru coronavirus, iar datele iniţiale indicau tulpina Omicron.

Agenţia Europeană a Medicamentului susține că, în majoritate, cazurile de infectare cu varianta Omicron par a fi unele “uşoare”. Tulpina prezintă un risc de reinfectare mai ridicat în rândul persoanelor vindecate de Covid, dar provoacă simptome mai puţin severe.