Confidenţialitate

Republicanul Ted Cruz și democrații Clinton și Sanders, favoriți pentru cursa prezidențială americană

Atmosferă politică electrizantă în Statele Unite unde, în așa nimitele caucus-uri din statul Iowa, alegătorii i-au votat pe cei care țintesc fotoliul de la Casa Albă.

În caucusul republican, Ted Cruz l-a învins pe Donald Trump obținând 28 % față de 24 % din voturi.

“Iowa a vorbit, Iowa a spus luați aminte, candidatul republican și urmatorul președinte al Statelor Unite, nu va fi ales de media”, a spus Ted Cruz

In tabara democrată lucrurile au fost mult mai tensionate. Întreaga noapte Hillary Clinton și Bernie Sanders au mers practic umăr la umăr și, spre finalul numărării voturilor, diferența dintre cei doi a scăzut sub un procent, împărțindu-și astfel voturile în mod aproape egal.

Hillary Clinton le-a mulțumit susținătorilor și că este nerăbdatoare să continue dezbaterea cu Bernie Sanders.

Caucus-ul din Iowa este considerat cel mai bun barometru pentru rezultatul final al alegerilor prezidențiale americane.

Ce este un CAUCUS?

Caucus-ul funcționează asemănător alegerilor interne într-un partid. Cei înscriși pe liste votează, iar candidatul care obține cele mai multe voturi este considerat câștigător.

Totuși, votanții nu intră pur și simplu în secție, votează și pleacă. Lucrurile se desfășoară într-un mod mult mai complicat. Seara de caucus presupune dezbateri despre candidați, desemnarea delegaților la convenții și analiza problemelor cu care partidul se confruntă la nivelul statului respectiv.

Mai mult, deși există asemănări, Republicanii și Democrații își organizează diferit caucus-urile, dar rezultatul este insa tratat cu aceeași importanță.

Candidații care primesc cele mai multe voturi continuă campania electorală în încercarea de a obține nominalizarea din partea partidului, iar cei care obțin cele mai puține voturi se retrag cel mai adesea din cursă, la scurt timp după acest caucus.

 

Complicatul proces electoral american va continua acum cu alegerile primare în interiorul partidelor, iar primele vor avea loc în New Hampshire. Vor urma apoi alte caucus-uri și alegeri primare, iar în iulie vor fi desemnații candidații. Alegerile vor avea loc în Noiembrie iar viitorul președinte al Statelor Unite va prelua funcția în ianuarie 2017.