Confidenţialitate

Criza de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia continuă. Moscova a trimis trupe în Belarus, pentru manevre militare | VIDEO

Pe fondul fondul tensiunilor în creştere cu Occidentul, Rusia și-a trimis trupe în Belarus. Cele două țări aliate plănuiesc manevre militare de luptă luna viitoare, la nord de Ucraina.

În acest context, secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Kiev miercuri dimineaţă; vizita face parte din eforturile internaţionale pentru detensionarea situaţiei securităţii la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

Pe rețelele de socializare s-au viralizat înregistrările video, surprinse în vestul Rusiei, cu trenuri încărcate cu echipamente militare, blindate şi alte vehicule, îndreptându-se spre frontieră.

Moscova a mobilizat, în ultimele luni, peste 100.000 de soldaţi în apropiere de granița cu Ucraina.

Șeful diplomației americane Antony Blinken, va fi primit miercuri de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi va avea o întrevedere și cu ministrul de Externe. Potrivit Departamentului american de Stat, obiectivul vizitei este de a reafirma angajamentul Washingtonului faţă de suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei.

În ultima perioadă, tensiunile privind conflictul din Ucraina s-au multiplicat.

Negocierile de săptămâna trecută între Washington și Moscova, atât în cadrul Consiliului NATO-Rusia, cât şi în cadrul OSCE, nu s-au soldat cu rezultate concrete. Mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia planifică o invazie.

Moscova neagă că are un asemenea plan, dar, la rândul său, solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.

Joi, Antony Blinken va pleca spre Berlin, unde va avea o întâlnire cu ministrul german de Externe, iar vineri are programată la Geneva o întâlnire cu omologul său rus, Serghei Lavrov, într-o nouă încercare de a găsi o “ieşire diplomatică” din actuala criză.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că Rusia va suporta costuri politice și economice ridicate dacă va alege să intervină în Ucraina.

Potrivit Casei Albe, s-a ajuns în situația în care Rusia poate ataca “în orice moment” Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Ioana Brustur Căpitanu

Sursa foto: Twitter/Reddit News

Citește și: Armand Goșu: Rusia se ferește de NATO, dar nimeni din NATO nu va ajuta militar Ucraina dacă este atacată de Rusia | AUDIO