Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Un primar din Bacău a blocat drumurile şi a ascuns cheia

Ştefănel Abdula (PSD), primarul comunei băcăuane Găiceana, a montat bariere în câteva puncte strategice din comună şi taxează maşinile de mare tonaj care tranzitează localitatea.

În iulie 2014, Ştefănel Abdula a propus Consiliului Local să taxeze cu 100 de lei maşinile mai înalte de 3 metri sau cele care au mai mult de 7,5 tone pe osie care trec prin comună.

https://soundcloud.com/europafmromania/republica-fantastica-romania-28-aprilie?in=europafmromania/sets/desteptarea-cu-vlad-petreanu

Propunerea a fost adoptată imediat.

În toamna anului trecut a fost instalată prima barieră, la o ieşire din Găiceana care duce spre pădure. Apoi, în urmă cu o lună, au mai fost amenajate alte trei „puncte vamale“ la intrarea în satele Arini, Popeşti şi Huţu.

Nu există paznici, aşa că, atunci când o maşină trebuie să treacă pe drum, şoferul parchează şi pleacă să-l caute pe primar prin comună. (mai au cheie poliţistul local şi viceprimarul)

„Se stă şi câte 4-5 ore la barieră, până vine careva să deschidă. Am făcut sesizare la prefectul Bacăului pentru abuz, dar au trecut 30 de zile şi nu am primit răspuns“, spune revoltat Gabriel Pipas, un locuitor care are o afacere cu exploatarea lemnului.

Marcel Nechita, un consilier local din municipiul Bacău cu locuinţă în Găiceană, se plânge: „Am să-i dau în judecată. Am plătit 100 de lei, pentru a trece maşina de balast şi n-am primit nicio hârtie doveditoare“.

„Am pus aceste bariere pentru că maşinile de mare tonaj distrugeau drumurile, infrastructura. Este decizia Consiliului Local“, a spus edilul PSD, Ştefănel Abdula.

Problema e că nu ştie nimeni dacă e legal sau nu, de fapt, ce a făcut primarul.

„O autoritate locală nu poate îngrădi liberul acces pe drumurile publice, este contrar legislaţiei care reglementează activitatea administraţiilor locale“, spune un avocat specializat în dreăt administrativ, citat de Adevărul.

Dar prefectul judeţului Bacău, Dorian Pocovnicu (PSD), nu vede nicio problemă. „Impunerea unei taxe, prin hotărâre de consiliu local, prin respectarea întregii legislaţii în domeniu, este legală. Autoritatea publică locală poate impune reguli, care să o ajute la repararea drumurilor stricate de traficul greu“, a spus prefectul Dorian Pocovnicu.