Confidenţialitate

Reprezentanții companiilor de transport alternativ susțin că au ajuns la un acord cu reprezentanții Guvernului

Reprezentanții companiilor de transport alternativ au ajuns astăzi, la un acord cu reprezentanții Guvernului în ceea ce privește proiectul de ordonanță de urgență dedicat aplicațiilor de transport alternativ din România, potrivit unui comunicat transmis de Clever redacției Europa FM. Ca urmare, noile reglementări vor asigura condiții egale de autorizare între aplicațiile de transport alternativ și companiile de taxi.

În urma discuțiilor de azi, toți șoferii trebuie să fie autorizați pentru transport alternativ, să dețină cazier judiciar, avize medicale și psihologice, să dețină atestat de conducător auto profesionist, să plătească asigurări și să dețină o casă de marcat pentru tranzacțiile efectuate cu plata în numerar. Urmează ca toate aplicațiile de transport alternativ  să fie autorizate de către Ministerul Comunicațiilor și să achite o taxă anuală calculată în funcție de numărul de mașini înrolate. Autoturismele care desfășoară transport alternativ trebuie autorizate de către Autoritatea Rutieră Română (ARR) și să respecte standarde de vechime.

“Susținem intenția Guvernului de a crea condiții egale între șoferii de taxi și cei de transport alternativ, promovând o concurență loială între cele două tipuri de servicii pe piața din România, care să protejeze cetățenii, șoferii și să contribuie la creșterea calității serviciilor de transport.

Clever a reprezentat atât interesele șoferilor de taxi, cât și dezvoltarea generală a serviciilor de transport, în contextul în care piața se confruntă cu un deficit mare pe zona de transport de pasageri. Am avut astăzi un dialog constructiv cu autoritățile și ne așteptăm ca ordonanța de urgență pentru reglementarea aplicațiilor să fie adoptată săptămâna viitoare, pentru a putea reveni la condițiile optime de funcționare a pieței”, a declarat Anca Gherle, Public Affairs Manager, Clever.

Aplicațiile de mobilitate urbană sunt folosite de circa 2,5 milioane de români, iar existența și buna funcționare a acestora sunt esențiale pentru asigurarea unui transport eficient în București și marile orașe ale țării.

Viorica Dăncilă: ”Astăzi, proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la acest subiect va fi pus în consultare publică

Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind reglementarea activităţii de ridesharing va fi pus în consultare publică, urmând  să fie adoptat săptămâna viitoare.

„Un alt subiect aflat în atenţia publică este reglementarea activităţii de ridesharing. Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au avut în ultima săptămână consultări repetate cu toţi factorii implicaţi, proces apreciat de către toate părţile.

Astăzi, proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la acest subiect va fi pus în consultare publică, urmând ca săptămâna viitoare să adoptăm soluţiile convenite”, a spus Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.