Confidenţialitate

Reportaj. În Gara de Nord, refugiații au timp să respire, iar copiii se pot juca din nou, înainte de a pleca spre o altă destinație | AUDIO

Prin Gara de Nord din București trec zilnic 10.000 de refugiați, iar de cel puțin două săptămâni voluntari din Capitală și organizații neguvernamentale s-au organizat pentru a-i sprijini pe cei care fug din calea războiului. Între ucrainenii care ajung în Gara de Nord, peste 100  sunt copii, spun voluntarii care acționează acolo și care au amenajat un loc special de joacă pentru ei.

Leonard Andreescu, asistent social al organizației Salvați Copiii:

„Aici în gară sunt persoane care stau o perioadă relativ scurtă de timp, între 20 de minute și câteva ore, până prind legătura sptre altă destinație și atunci noi încercăm să le oferim copiilor acest spațiu prietenos și sigur de joacă, de petrecere a timpului liber, astfel încât părinții să aibă puțin timp și pentru ei înșiși.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mariana Moraru, de la Salvați Copiii, povestește la Europa FM cum se comportă copiii ucraineni când ajung în locul de joacă amenajat de organizație în Gara de Nord:

„Inițial sunt ușor confuzi, au nevoie de o perioadă în care să analizeze ceea ce li se întâmplă, unii dintre ei stau pe margine, încearcă să-și dea seama cum este organizat spațiul, după care se integrează ușor ișor în diferite jocuri. Stările lor oscilează de la o oră la alta, de la o zi la alta (…). Sunt foarte atenți să fie mămicile în sala de așteptare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Voluntarii organizației Salvați Copiii spun că adulții pe care îi ajută sunt – de cele mai multe ori – traumatizați de experiența prin care au trecut. În același timp sunt îngrijorați de viitorul pe care trebuie să îl construiască acum.

Leonard Andreescu, asistent social al organiației.

„Nu exprimă nevoi la care poate ne-am aștepta noi, mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte, atât de mari. Normal că există și astfel de nevoi pentru că mulți au plecat în grabă, n-au reușit să ia decâît câteva lucrușoare cu ei, dar nu sunt cele mai acute și nu sunt principalele lor nevoie. Nevoia cea mai mare este de liniște, de siguranță, de stabilitate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Gara de Nord a ajuns astăzi și Arina, o tânără ucraineancă de 18 ani. A ajuns în România împreună cu mama ei și pisica lor. A plecat de acasă după ce – în urmă cu trei zile – în orașul natal au început bombardamentele. Rudele, prietenii, colegii – au rămas în urmă. Cel mai greu este că bunicii, care sunt ruși, nu credeau că în Ucraina este război, povestește Arina

„La început, bunicii mei nu credeau în ce le spuneam, Se uitau la televizor și spuneau că au încredere doar în ce văd acolo. A fost foarte greu să le explicăm că aici este un război adevărat, nu o operațiune specială.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot la gara din București este și Adrian, un voluntar care va găzdui în casa lui o familie de ucraineni:

„Eu m-am înscris pe facebook, pe site-ul guvernului, am completat formularul acela, apoi m-am înscris și pe site-ul Ambasadei Ucrainei, ei m-au sunat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și Europa FM este astăzi în Gara de Nord. De acolo transmitem o ediție specială a emisiunii ”România în Direct”, de la 13.15.

Autori: Raul Bambu și Narcis Roșioru