Confidenţialitate

REPORTAJ Europa FM: În Maramureș, noul an școlar a început printre moloz sau cu lipsa autorizațiilor pentru securitate la incendiu | AUDIO

Nu este nimic nou față de alți ani în ce privește debutul anului școlar 2022-2023 în județul Maramures, unde problemele vechi nu au fost încă rezolvate. Este vorba despre aproape 270 de scoli fără pază, peste 70 fără avize sanitare și mai bine de 50 fără autorizație de securitate la incendiu. 

Pe de altă parte, în curtea unor unități de învățământ a rămas molozul neridicat, din cauza lucrărilor de reabilitare care nu s-au încheiat. În cazul a 38 de școli, aceste lucrări de construcții nu au fost finalizate. O situație similară este și la Colegiul Național Mihai Eminescu din Baia Mare, unde elevii vor învața din acest motiv în doua schimburi, explica directorul Marius Crăciun:

„Lucrările au grafic de finalizare data de 30 noiembrie, s-au finalizat o parte dintre lucrări, ceea ce ne permite să începem anul școlar cu 3 niveluri de clase de dimineață și doar clasele a 9-a în regim de după-amiază.”

Prefectul județului, Rudolf Stauder, spune ca a cerut primarilor să se mobilizeze pentru a putea începe cursurile și la unitățile de învățământ unde se putea face deja recepția lucrărilor. De exemplu elevii de la 7 școli unde sunt șantiere deschise au fost mutați în alte spații:

„Sunt 73 de unități care nu au încă autorizație de la DSP și 56 sunt fără autorizație de la protecție civilă, de la cei de la ISU.”

În ce privește microbuzele școlare cu care sunt transportați elevii, 7 au probleme de funcționare și nu pot fi folosite.

Un lucru bun față de alți ani este faptul ca în Maramureș nu mai sunt școli și grădinițe cu toaleta în curte.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: REPORTAJ EUROPA FM: Din cauza depopulării satelor, tot mai multe școli din Vrancea se închid, iar elevii sunt nevoiți să facă naveta zilnic | AUDIO