Confidenţialitate

REPORTAJ Europa FM: Din cauza depopulării satelor, tot mai multe școli din Vrancea se închid, iar elevii sunt nevoiți să facă naveta zilnic | AUDIO

În Vrancea, satele sunt tot mai îmbătrânite și depopulate, iar lipsa de perspective îi îndepărtează pe tineri. Consecința se vede și în numărul școlilor, care e în scădere, din lipsa copiilor. Așa se întîmplă și în comuna Tănăsoaia din județul Vrancea, unde, la 8 sate, vor mai funcționa de la 5 septembrie doar două școli.

Cele două școli care vor funcționa sunt în satele Feldioara și Tănăsoaia. La Feldioara, școala a fost renovată, modernizată și extinsă tocmai pentru a primi mai mulți copii, în timp ce la Costișa s-a luat decizia închiderii școlii, din acest an, pentru că nu mai erau suficienți copii.

Nicoleta Marcu, director Școala Gimnazială Tănăsoaia:

„Numărul copiilor în ultima perioadă a fost în descreștere, la Costișa nici nu mai funcționează școala pentru că era sub efectiv.”

Iar Costișa nu e singurul sat care rămâne fără școală, din lipsa copiilor.

Melania Mocanu, localnică: „La fel este situația și în satul Călimăneasa, și acolo școala s-a închis datorită lipsei copiilor”.

Zona este una dintre cele mai sărace din județ.

Costel Măru, localnic „Școala nouă e aproape finalizată 90%, școala de la Feldioara, iar școala veche spre demolare că n-au mai îngrijit-o.”

Puținii copii care mai sunt în satele comunei vor fi nevoiți ca în noul an școlar să facă naveta, la una din cele 2 școli care vor mai fi deschise în comună:

„La noi aici, din 9 copii au mai rămas 7 copii, nu sunt copii și merg la Tănăsoaia toți.”

În vreme ce la țară se închid școlile din lipsa copiilor, în orașe, la unele școli, se va învăța și în 3 schimburi, de dimineața până seara.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: REPORTAJ EUROPA FM: Elevi din Iași, nevoiți să învețe în cămine culturale sau să vină cu apă de acasă pentru că cea de la școală este contaminată | AUDIO

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea