Confidenţialitate

REPORTAJ Europa FM: Elevi din Iași, nevoiți să învețe în cămine culturale sau să vină cu apă de acasă pentru că cea de la școală este contaminată | AUDIO

Probleme în unitățile de învățământ din județul Iași, chiar la începerea noului an școlar. Doar 85% au autorizație sanitară de funcționare fie din cauza nefinalizării lucrărilor de reabilitare, fie pentru că nu corespund normelor.

Cele mai multe probleme sunt în mediul rural. Există cazuri în care elevii vor învăța în săli amenajate în căminul cultural sau elevi care vor veni cu apă îmbuteliată în ghiozdan pentru că cea de la școală este contaminată.

În comuna Scânteia aproximativ 100 de copii, mai exact patru clase, vor învăța în acest an în sălile amenajate în cadrul căminului cultural.

Deși există un contract de finanțare din 2018 primarul Mihai Darabană recunoaște că lucrările de reabilitare și modernizare la școala din centru comunei au început abia în martie anul acesta. De vină ar fi birocrația:

„Clădirile sunt construite prin anii 1960, sunt corpuri foarte vechi, fără toalete, fără nimic. Practic, acuma prin acest program al Ministerului Dezvoltării se realizeaza toate condițiile cu grupuri sanitare, cu cancelarii, cu cabinete medicale, tot tot.”

Anul școlar în comuna Scânteia se deschide așadar în plin șantier dar cu mult optimism:

„Dacă acum încă mai avem elevi care merg la toaletă în fundul grădinii cum spunem noi, copiii din comuna Scânteia practic în maxim un an de zile vor avea toți condiții foarte bune.”

La Școala Gimnazială din localitatea Grajduri apa potabilă din sat conține nitriți și nitrați peste limita admisă, drept pentru care școala nu a primit avizul DSP de funcționare.

Teofil Chiociu, directorul unității de învățământ:

„Vă spun sincer că acestea sunt rezultatele analizelor, consum de 14 ani de zile de când lucrez în Școala Generală Grajduri apă pentru cafea din aceste surse chiar am și consumat ne fiartă și nu a am pățit încă nimic, cel puțin nu vizibil.”

La nivelul județului Iași există 211 unități de învățământ cu personalitate juridică, dintre care aproximativ 180 sunt pregătite să înceapă noul an școlar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: REPORTAJ EUROPA FM: Aproape 200 de copii ucraineni au început școala la Arad. Ajutați de voluntari, încearcă să se acomodeze la noua viață | AUDIO