Circa 200 de elevi din Ucraina vor începe școala în Arad. Au vazut ororile războiului iar acum, ajutați de voluntari, încearcă să se acomodeze în noua lor viață. Departe de casă și prieteni, așteaptă cu nerăbdare ca războiul să se termine și să se întoarcă acasă. Până atunci însă, vor studia în orașele de adopție cu rechizite și cărți donate.
Maria este din Odesa. Războiul a maturizat-o mult prea devreme. Este în clasa a 7-a iar primele rachete căzute peste orașul ei natal le-a văzut cu frațiorii ei de mână. Spune că asemenea lucruri nu ar trebui văzute de copii:
În Arad va învăța online, cu profesori din Ucraina.
Damir spune că în Ucraina cele mai multe școli nu au adăposturi sau locuri în care elevii să se poată ascunde, așa că la fiecare alarmă procesul de învățământ se oprește iar copiii și cadrele didactice ies în stradă.
Copiii ajunși în Arad au venit cu părinții lor, mai ales cu mamele lor, care muncesc la diferite multinaționale. Olga este refugiată și spune că celor mici le este foarte greu iar ghiozdanele și rechizitele primite sunt de mare ajutor pentru că nu au nimic.
Peste 20 de asociații de voluntari din Arad încearcă să ajute refugiații din Ucraina.
Bucur Milancovici este cel care s-a îngrijit ca tinerii să primească bunurile de care au nevoie pentru școală:
„Aceasta este o inițiativă a cluburilor Rotary din Arad, cum începe școala am dat rechizite și am finanțat pachetul cu rechizite pentru copiii care încep școala
O parte dintre elevii ucraineni vor merge la școala, dar cei mai mulți vor învăța online, cu dascăli ucraineni.
În jur de 80 de ucraineni își doresc să învețe româna și să se stabilească definitiv în Arad.