Regina a dezvelit o placă pentru un traseu digital şi s-a întâlnit cu cei veniţi să îi ureze „la mulţi ani” – VIDEO

Regina Elizabeth a II-a a dezvelit joi, de ziua sa, la Windsor, o placă pentru un traseu digital, care va ajuta turiştii să se orienteze mai bine în cetate şi să afle informaţii utile, şi s-a întâlnit cu miile de britanici veniţi să îi ureze “la mulţi ani”.

Îmbrăcată într-un pardesiu verde crud, cu o pălărie asortată pe cap, decorată cu flori, regina a ajuns la poarta Henric al VIII-lea din Windsor la ora locală 12.00 (14.00 ora României), în timp ce la Londra, în Hyde Park, erau trase 41 de salve de tun în onoarea sa.

La vederea suveranei, un grup de adulţi şi de copii au început să îi cânte “La mulţi ani”. De asemenea, monarhul a primit numeroase cadouri şi buchete de flori.

Zâmbitoare, Elizabeth a II-a a schimbat câteva vorbe cu aproape toţi cei pe care i-a văzut şi le-a strâns mâna.

Maiestatea sa s-a întâlnit şi cu alţi bătrâni de 90 de ani care îşi sărbătoresc joi ziua de naştere. O parte dintre ei au felicitat-o pe suverană pentru cât de bine arată la această vârstă.

Regina a primit cadou, printre altele, un tort cu trei etaje, pregătit de câştigătoare unei celebre emisiuni culinare, pe care suverana l-a tăiat şi l-a împărţit cu nonagenarii.

Elizabeth a II-a şi prinţul Philip s-au urcat apoi într-o maşină decapotabilă şi şi-au continuat plimbarea, salutând mulţimea.

În cursul serii, regina va aprinde o torţă simbolică, prima dintre cele 1.000 care vor fi aprinse în ţară cu această ocazie.

Oamenii au început să se strângă la Windsor cu zile înainte, pentru a marca acest eveniment. “Maiestatea sa este un monarh unic. În 90 de ani, nu a fost prinsă niciodată pe picior greşit, se reînoieşte la fiecare 10 ani, se adaptează aşteptărilor poporului său. Este excepţional”, explică John Loughrey, unul dintre cei mai celebri susţinători ai monarhiei pentru AFP. El a ajuns luni în micul oraş şi de atunci doarme pe o bancă, învelit cu drapelul britanic. Cu nasul înroşit de soareel exclamă entuziasmat: “God save the Queen!” (Dumnezeu să o apere pe regină!).

Anterior, premierul i-a adus un omagiu reginei în Camera Comunelor. Prim-ministrul a declarat că nicio altă ţară nu are un lider “atât de înţelept şi de răbdător” şi a subliniat că, atunci când un cineva o întâlneşte pe regină, “îşi aminteşte pentru tot restul vieţii”.

Cameron le-a spus aleşilor că amploarea serviciului public făcut de suverană este uimitor şi a enumerat o parte dintre realizările acesteia, printre care faptul că s-a întâlnit cu un sfert dintre toţi preşedinţii americani din istorie şi că a consiliat 12 premieri.

Prim-ministrul a recunoscut că, uneori, i-a pus răbdarea la încercare monarhului, dar a negat că ar fi făcut-o vreodată să adoarmă “tot vorbind despre Europa”, aşa cum se întâmplă în piesa de teatru “The Audience”.

Liderul laburist Jeremy Corbyn, un republican înfocat, a continuat seria omagiilor aduse reginei. “Îi admir energia şi îi urez succes în angajamentul său continuu şi extraordinar din viaţa publică – îi urez o zi de naştere foarte fericită”, a spus el.

Evenimentele de joi pot fi considerate ”o repetiţie” pentru celebrările oficiale, plănuite pentru începutul lunii iunie, deschizând drumul pentru un veritabil ”sezon de petreceri”, care vor dura şase săptămâni şi care vor culmina cu sute de petreceri de străzile oraşelor britanice.

Sursă: News.ro

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS