Confidenţialitate

Încep referendumurile privind anexarea Luganskului, Donețkului, Zaporojie și Hersonului la Rusia | AUDIO

Votul pentru alipirea mai multor regiuni ucrainene din Donabs la Rusia sunt în plină desfășurare. Așa-numitele referendumuri, organizate de separatiștii pro-ruși în Estul Ucrainei, sunt catalogate ca fiind „o farsă” de către Vest, dar și de către autoritățile de la Kiev. La rândul său, Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Votul a început la ora 8 dimineața în cele patru regiuni din estul Ucrainei: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, conform unui anunț făcute de agenția de presă TASS.

Kievul susține că locuitorii Donbasului sunt amenințați cu pedepse dacă nu participă la referendumuri, conform agenției de presă Reuters. Tot autoritățile de la Kiev mai spun că pe listele de vot sunt incluși și minori.

Imagini publicate de presa internațională arată membri ai forțelor armate care votează într-o unitate militară din Lughansk. Una dintre întrebările de pe buletinele de vot este „Doriți să vă separați de Ucraina și să deveniți parte a Rusiei?”.

Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei privind organizarea referendumurilor și spune că anexarea ilegală și ilegitimă nu va fi recunoscută de aliați.

Considerat un simulacru, demersul este văzut la nivel internațional drept un pretext al Rusiei pentru mobilizarea parțială anunțată de președintele Vladimir Putin.

Referendumurile în regiunile din Donbas ar urmă să se încheie marți, în contextual în care Kremlinul a început să piardă, grație contraofensivei ucraine, din controlul din Est.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski: Faceți tot ce e posibil pentru salvarea celor capturați de Rusia | FOTO