Confidenţialitate

Rectorii ar putea avea număr nelimitat de mandate. Studenții îi cer lui Iohannis să nu promulge legea | AUDIO

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România îi cere președintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificarea la Legea educației, aprobată ieri de Senat, care prevede că rectorii pot rămâne în funcții cât vor ei.

Modificarea a fost introdusă în legislație odată cu o modificare care se referă la învățământul militar și care prevede că absolvenții liceelor militare pot intra la universitățile Armatei fără examen.

Modificarea Legii Educației care vizează eliminarea limitării numărului de mandate de rector la 2 a fost combătută în plenul Senatului, de senatorul Vlad Alexandrescu.

Senatorul USR a atras atenția că nu este prima dată când Parlamentul încearcă să le acorde privilegii pe viață conducătorilor de universități.

Amendamentul a fost introdus de senatorul PSD, Liviu Brăiloiu.

„Din păcate, s-a adus o entorsă acestei prevederi, în sensul că s-a prevăzut că acest număr de mandate este limitat la două mandate complete, ceea ce a permis unora dintre rectorii aflați în funcție să se suspende pentru două-trei săptămâni în ultimul mandat și să candideze și la al doilea mandat, ceea ce s-a și întâmplat. Totuși, eliminarea completă a oricărei prevederi de limitare a numărului de mandate din lege este nesănătoasă”, susține senatorul Vlad Alexandrescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Șerban Onița, îi cere acum șefului statului să nu promulge această modificare a Legii Educației.

„Din păcate, experiența generală ne-a arătat că persoanele care continuă la infinit în funcțiile de conducere nu mai dau randament și prioritățile se orientează spre alte zone”, spune Șerban Onița.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.