Confidenţialitate

Arad: Recomandările ISU pentru evitarea incendiilor după ce au ars zeci de hectare de teren de-a lungul acestei săptămâni | AUDIO

Pompierii din Arad atenționează populația cu privire la riscul incendiilor de vegetație uscată, după ce doar în ultima săptămână au avut loc 11 asemenea evenimente în care au ars zeci de hectare de teren, dar și pomi fructiferi. Chiar în cursul nopții de joi către vineri, o femeie a fost rănită într-un incendiu de acest fel.

De la începutul acestei săptămâni, pompierii arădeni au fost solicitați să intervină la 11 astfel de incendii, în urma cărora au ars 4 hectare de vegetație uscată si deșeuri menajere, 20 de hectare de grâu, 6 hectare de rapiță, 20 de pomi fructiferi si 10 baloți de paie.

De asemenea, în timpul unui incediu de vegetație care s-a manifest în cursul nopții de joi către vineri, în localitatea Utvinș, o femeie în vârstă de 68 de ani, care încerca sa stingă flăcările, a suferit arsuri de gradul I, la nivelul feței. Femeia a primit îngrijiri medicale la fața locului și a fost transportată la spital.

Majoritatea incendiilor de vegetație au drept cauză utilizarea focului deschis în spații deschise, mai exact incendiere pentru curățarea terenurilor sau țigări aruncate la întâmplare.

Purtătorul decuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, locotenent-colonel George Pleșca, a declarat că deși par situații ușor de gestionat, salvatorii se luptă cu flăcările ore întregi, de multe ori în locuri greu accesibile sau impracticabile pentru autospeciale, în condiții de temperaturi ridicate sau pe timpul nopții, pentru a evita extinderea focului la locuințe, adăposturi pentru animale sau zone împădurite.

Recomandările ISU Arad pentru evitarea incendiilor

„Majoritatea incendiilor de vegetație au drept cauză utilizarea focului deschis în spații deschise. Cu fiecare incendiu de vegetație se distruge microfauna, viețile omenești sunt puse in pericol, aerul este poluat și multe animale mor sau le este distrus habitatul natural.

În plus, chiar dacă par situații ușor de gestionat, salvatorii se luptă cu flăcările ore întregi, de multe ori în locuri greu accesibile sau impracticabile pentru autospeciale, în condiții de temperaturi ridicate sau pe timpul nopții, pentru a evita extinderea focului la locuințe, adăposturi pentru animale sau zone împădurite.

Este nevoie ca cetățenii să conștientizeze faptul că arderile necontrolate pot avea grave asupra vieților omenești și mediului înconjurător.

Vă reamintim că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:

  • Desfășurarea arderii doar în condiții meteorologice fără vânt;
  • Desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  • Colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități care să permită arderea controlată;
  • Curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;
  • Izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, rețelele electrice, conductele de gaze naturale, construcții și fondul forestier ori alte bunuri materiale combustibile, prin executarea de fâșii arate;
  • Asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Arad: Peste 30 de migranți, descoperiți într-un tir ce transporta sicrie | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.