Confidenţialitate

Recomandările INSP pentru spațiile de birouri: Angajații trebuie să poarte mască

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat, sâmbătă, recomandările ce vor fi dispuse de instituții, odată cu reluarea activității, după încetarea stării de urgență.

Un punct al documentului INSP se referă la activitatea în birourile deschise. Astfel, INSP recomandă să fie instituită obligativitatea angajaților de a purta mască, aceasta poate fi medicală sau non-medicala. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul, pentru o protecție eficace.

În cazul în care un salariat prezintă simptomele unei infectii respiratorii (tuse, stănut, rinoree, febră, stare gnerală alterată), acesta trebuie să rămână la domiciliu. De asemenea, în cazul în care un angajat a venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecție cu virusul SARS COV-2, trebuie să rămână la domiciliu.

Totodată, angajaților li se recomandă să se spele pe mâini ori de cîte ori este nevoie și să evite atingerea feței cu mâinile neigienizate.

Exista si recomandări ale Institutului de Sănătate Publică ce îi privesc pe angajatori.

Astfel, aceștia trebuie să stabilească un program de lucru decalat pentru a evita aglomerările la intrare/ieșire din clădire și pentru a limita numărul de angajați prezenți în același timp în aceeași clădire.
Fiecare angajat trebuie monitorizat, pentru a se asigura ca nu prezinta simptome de infectii respiratorii. Angajatorii nu trebui sa permita accesul in cladire al salariatilor care au asememea simptome nu (tuse, stănut, rinoree, febră, stare generală alterată).

În plus, INSP recomandă termometrizarea zilnică, la intrarea în tura de serviciu, iar angajații cu temperatura peste 37 C vor fi trimiși acasă cu indicaţie de consultare a medicului de familie.

Totodată, angajatorii trebuie să se asigure că există o distanță de minimum 1,5 m între angajații care lucrează la birouri orientate față-spate și spate-spate. Pentru birourile orientate față-față vor asigura separarea acestora cu paravane care se vor dezinfecta zilnic cu soluții pe bază de alcool.

Printre recomandarile INSP se mai află si dezinfecția suprafețelor de lucru la începerea serviciului și apoi o dată la 4 ore, acordarea pauzelor de masă eșalonat, cu respectarea distanței fizice de minimum 2 m, aerisirea periodică a încăperilor.

În cazul încăperilor climatizate cu recircularea aerului se efectua nebulizare o dată pe săptămână, de preferat la sfârșitul săptămânii și se va efectua dezinfecția instalației de climatizare conform instrucțiunilor producătorului, mai arata INSP in setul de recomandari.