Confidenţialitate

Rechizitoriul din Dosarul Revoluţiei, dat publicității. Militarii români s-au luptat între ei, iar populația a fost manipulată

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat publicitatii  rechizitoriul din Dosarul Revoluţiei, în cea de-a doua încercare de a-l trimite în judecată pe fostul președinte Ion Iliescu, acuzat de infracțiuni contra umanității, la fel ca și Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier și generalul Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare.

Precedenta tentativă a fost invalidată de judecători, care au retrimis dosarul la parchet.

Anchetatorii au concluzionat că „nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989”, prezenţa acestora nefiind probată în niciunul dintre cele 4.544 de dosare instrumentate în timp.

„Cercetările au demonstrat că, între 22 decembrie orele 16,00 si  30 decembrie, au survenit 857 de decese şi 2382 de vătămări fizice, ca urmare a confruntărilor violente din Bucureşti şi principalele oraşe ale României”.

În opinia procurorilor, populaţia a fost manipulată pentru a fi convinsă că pe teritoriul României se desfăşoară un adevărat război iar sub efectul psihozei terorist-securiste, induse cu intenţie de factorii decizionali ai CFSN şi ai Consiliului Militar Superior, militarii români, folosiţi în mod intenţionat necorespunzător, au fost implicaţi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu un duşman inventat.

„Așa s-a ajuns la numeroase situaţii de foc fratricid, un consum uriaş de muniţie militară, trageri haotice şi o stare generală de pericol pentru societate. Forţele MApN au tras aproximativ 12.600.000 de cartuşe, plus sute de obuze trase cu blindatele, numeroase lovituri cu aruncătoarele de grenade şi grenade de mână”, se  menţionează în rechizitoriu.

Probatoriul demonstrează și că militarii români s-au luptat între ei. Spre exemplu, lângă Aeroportul Otopeni, într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri.

În acelaşi perimetru s-au aflat concomitent numeroase alte efective ale MApN care și ele au dus „lupte crâncene” cu „teroriştii‘”, se arată în rechizitoriu.

Haosul din zilele Revoluției a fost accentuat şi de faptul că în schimburile de focuri au fost implicaţi inclusiv civili, unii dintre ei fără niciun fel de pregătire militară,  este concluzia procurorilor.

Citește și: Asociația 21 decembrie 1989, după retrimiterea dosarului Revoluției în judecată: „Este un fragment din dosar, sunt lucruri anormale” | AUDIO

Foto: rarehistoricalphotos.com