Confidenţialitate

Reacția oficialilor din comisiile de Apărare după anunțul șefului Armatei privind legea pregătirii populației în caz de război: Nu se află deocamdată în circuitul parlamentar. Vom discuta marți | AUDIO

Senatorii și deputații din comisiile de Apărare ale Parlamentului vor să discute cu reprezentanții Ministerului Apărării, dar și cu șeful statului major al Armatei, despre legea privind pregătirea populației pentru apărare în caz de război. Un astfel de proiect nu se află deocamdată în circuitul parlamentar, spun șefii celor două comisii. Reacțiile vin după ce șeful Statului Major al Apărării, Generalul Gheorghiță Vlad, a susținut ideea unui program de pregatire voluntară în armată pentru tineri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful Statului Major al Apărării Generalul Gheorghiță Vlad a cerut într-un interviu pentru Europa Liberă introducerea unui program voluntar care să crească numărul rezerviștilor tineri.

O astfel de lege nu se află încă în Parlament, ne-a declarat șeful comisiei pentru Apărare a Camerei Deputaților, Laurenţiu Leoreanu

Membri comisiei vor discuta marți, la Ministerul Apărării, cu oficialii din Armată și despre acest subiect.

„Eu pot să înțeleg că domnul General Gheorghiță are niște priorități, niște doleanțe pe care sigur că le putem discuta, dar nu putem dezbate proiecte legislative care nu se află în momentul de față pe fluxul parlamentar”, a spus șeful comisiei pentru Apărare a Camerei Deputaților, Laurenţiu Leoreanu.

Întâlnirea de marți, 06 februarie 2024, dintre deputații din comisia de Apărare și cei ai Ministerului Apărării era programată de mai multe săptămâni

Am vrut să știm dacă și senatorii din comisia de Apărare vor merge la aceste discuții. Președinta comisiei din Senat – Nicoleta Pauliuc – spune că membri comisiei vor decide mâine.

„Noi avem mâine la ora 12:00 o întâlnire. Avem ședință de lucru și în cadrul ședinței voi pune în dezbatere colegilor mei spre aprobare deplasarea către Ministerul Apărării. În principiu, este posibil să mergem”, a declarat președinta comisiei din Senat – Nicoleta Pauliuc.

Șefii celor două comisii ne-au spus că nici la Camera Deputaților și nici la Senat nu este un proiect de lege care să modifice Legea 446, privind pregătirea populației pentru apărare, așa cum a susținut Generalul Gheorghiță Vlad. Dar dacă va exista o solicitare din partea MapN, aceasta va fi discutată de cele două Camere.

„Dacă e nevoie, colegii din comisia de Apărare vom veni, vom supune aprobării, dezbaterii, amendării dacă e nevoie, textul de lege astfel încât legea să iasă nu bună, ci foarte bună”, a mai spus Nicoleta Pauliuc.

Nu se știe dacă la discuții va participa și Șeful Statului Major al Apărării generalul Gheorghiță Vlad

La discuțiile de mâine cu deputații comisiei de Apărare vor participa ministrul Apărării Angel Tîlvăr și secretari de stat. Nu se știe dacă la discuții va participa și Șeful Statului Major al Apărării generalul Gheorghiță Vlad.

Totuși, dacă va fi cerută o lege care să permită accesul voluntar a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani la o pregătire militară de bază, parlamentarii vor veni în întâmpinarea minstrului, spune Nicoleta Pauliuc, președinta comisiei de apărare a Senatului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octavian Ganea

Citește și: Volodimir Zelenski a cerut Parlamentului ucrainean prelungirea legii marțiale și stării de mobilizare generală cu 90 de zile