Confidenţialitate

Reacția ministrului Energiei la avertismentul ANRE privind OUG pentru compensarea facturilor la energie: „Nu cred că încalcă vreo directivă europeană” | AUDIO

Ordonanța de Urgență pentru compensarea facturilor la energie „nu încalcă vreo directivă europeană”, a declarat ministrul Energiei. Reacția lui Virgil Popescu vine după ce ANRE a avertizat Guvernul că ordonanța încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie.

Documentul care conține punctul de vedere transmis de ANRE la Guvern a fost obținut de G4Media. Tot ce a propus ANRE se regăsește în textul aprobat de Ordonanței, susține ministrul Energiei.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Eu nu cred că Ordonanța încalcă vreo directivă europeană”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Textul de Ordonanță a fost avizat de către ANRE. Restul vă spun că sunt speculații. Eu nu cred că Ordonanța încalcă vreo directivă europeană și, de altfel, pe 9 septembrie, la Bruxelles, eu o să prezint ce am aprobat ieri în această Ordonanță și care a intrat începând cu data de ieri în vigoare. Mai mult, modelul de impozitare al producătorilor nu este un model inventat de noi – ne-am inspirat foarte mult din proiectul colegilor din Grecia, proiect care a fost notificat la Comisia Europeană”, a spus Virgil Popescu.

Virgil Popescu: „Cred că piața a fost perturbată”

Virgil Popescu susține că piața a fost perturbată și că au existat tranzacții succesive în România pentru a se crește artificial prețul la energie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Eu cred că piața a fost perturbată. Am spus că au fost tranzacții succesive pentru a crește prețul artificial la energie, iar această Ordonanță pe care am aprobat-o taxeză foarte dur, iar ANRE acum are chiar pârghia să vadă acest lucru. Cu 5% din cifra de afaceri pentru cei care fac tranzacții succesive în scopul creșterii artificiale”, a adăugat Virgil Popescu.

Virgil Popescu, despre compania de trading: „Luăm și noi în calcul și ne gândim foate mult să existe o companie a statului român care să facă trading în piața de energie”

Virgil Popescu anunță și că Executivul are în vedere înființarea unei companii de trading, după ce ANRE a avertizat Guvernul că noua Ordonanță pentru plafonarea facturilor va duce la dispariția unor furnizori de energie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Da, aici vă pot confirma: am avut o discuție, am fost toți miniștri la o discuție la finalizarea Ordonanței, și i-am spus domnului președinte al ANRE că luăm și noi în calcul și ne gândim foate mult să existe o companie a statului român, companie care să facă trading în piața de energie. Vorbim doar de trading, nu vorbim de furnizare, vorbim doar de trading. Și mai mult, am spus, nu este ușor să faci o companie – trebuie să ne gândim la oameni foarte buni care să lucreze în această companie pentru că orice companie intră în concurență pe piață și trebuie să fie competitivă”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Avertismentul ANRE în privința OUG pentru plafonarea facturilor. Ce impact are asupra furnizorilor de energie | AUDIO