Confidenţialitate

Reacția economiștilor la OUG lui Ciolacu de plafonare a adaosului comercial. „Lucrurile vor fi mai rău decât înainte” | AUDIO

Cum vrea Guvernul Ciolacu să reducă prețurile la alimentele de bază? Să plafoneze adosul comercial practicat de comercianți. În această săptămână ar urma să înceapă consultările cu producătorii și marile magazine.

La guvern se lucrează deja la o ordonanță de urgență. Economiștii nu văd cu ochi buni această măsură

Ar putea duce la dispariția unor produse de pe piață, susțin profesorul de economie – Cristian Păun:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Orice intervenție brutală în mecanismele pieței, indiferent că vorbim despre limitarea adaosului, fixarea prețului, limitarea profiturilor și așa mai departe, orice intervenție brutal are drept consecință înrăutățirea condițiilor de piață, înrăutățirea ofertei. În final, lucrurile vor fi mai rău decât înainte. Sigur că putem face lucrul acesta promițând românilor că prin limitarea adaosului comercial vom avea prețuri mai bune. De fapt, orice manual de economie îți spune că în momentul în care intri și plafonezi adaosul, profitul sau prețul, încet-încet produsele dispar din raft”, a explicat profesorul de economie – Cristian Păun.

Cristian Păun: Guvernul ar trebui să atragă mai mulți producători – nu să taxeze și mai mult

„Să eliminăm tot ce înseamnă bariere de intrare în piață sau să le micșorăm semnificativ astfel încât orice jucător care dorește să producă carne, lapte, ouă, să poată intra rapid în piață și să încercăm să diminuăm pe cât posibil – și acolo unde posibil – fiscalitatea aferentă acestor activități unde vedem aceste prețuri. Și mai atrag atenția și asupra faptului că până la urmă valoarea adăugată în România este taxată cu 19% – tot ce este non-alimentar, iar pe ceea ce înseamnă alimente avem TVA și de 9% și de 5%. Avem, totuși, o taxă pe valoarea adăugată”, a mai spus Cristian Păun.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cabinetul Ciolacu pregătește o OUG prin care adaosurile comerciale ar putea fi plafonate. Ștefan Radu Oprea: Reducere pe tot lanțul | AUDIO