Confidenţialitate

Cabinetul Ciolacu pregătește o OUG prin care adaosurile comerciale ar putea fi plafonate. Ștefan Radu Oprea: Reducere pe tot lanțul | AUDIO

Alimentele de bază ar urma să se ieftinească – susțin guvernanții. Cabinetul Ciolacu pregătește Ordonanța de Urgență prin care adaosurile comerciale ar urma să fie plafonate. Nu se știe exact la ce nivel și nici de când. Reprezentanții hipermarketurilor sunt așteptați săptămâna aceasta la discuții cu Guvernul. În februarie 2022, românii erau anunțați același lucru: că se lucrează la o plafonare a prețurilor. Dar pachetul anti-scumpiri nu a mai apărut niciodată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce nu spune Cabinetul Ciolacu: În urmă cu mai bine de un an, guvernanții promiteau același lucru

Marcel Ciolacu, în februarie 2022:Am văzut ce a ieșit, că revenim la raționalizare, la cupoane – este exclus așa ceva. Dar statul trebuie să ia anumite măsuri ca unii să nu speculeze această lege. Nu pot fi decât limitate pe o perioadă de timp, altfel intervenim într-o piață liberă”.

Venea răspunsul de la șeful PNL de atunci: plafonarea ar fi fost dificil de făcut

„Nu putem să alegem noi, guvernul, ce produse alegem ca să nu crească prețul. Ori le plafonezi pe toate, ori să vedem variante. În momentul în care plafonezi un preț rezultatul este penurie”, spunea Florin Cîțu.

Se înființa un grup de lucru care să analizeze cum se poate face plafonarea

„Primul ministru va constitui un grup de lucru și acolo vom veni cu o propunere concretă”, spunea Marcel Ciolacu.

Grupul respectiv nu a apărut niciodată, cu nicio concluzie. Și nici vreo măsură anti-scumpiri nu a mai apărut.

Iunie 2023. Marcel Ciolacu: „Asta vrem să facem imediat: este vorba despre reducerea prețurilor la alimentele de bază”

Marcel Ciolacu, acum devenit premier, vine cu același discurs, ajutat și de șeful de la Economie.

Se pregătește o Ordonanță de Urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale, iar managerii de hipermarketuri vor fi chemați la discuții la Guvern pentru o înțelegere.

Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei: „Este vorba despre reducerea pe tot lanțul a adaosurilor comerciale – este o chestiune care trebuie discutată înainte, inclusiv cu toate lanțurile de retaileri, cu producătorii. În momentul acesta avem draftul redactat, începem acest dialog”.

Marcel Ciolacu: „Oamenii să simtă asta în prețurile unor produse de bază. Asta vrem să facem imediat: este vorba despre reducerea prețurilor la alimentele de bază”.

Franța: Alimentele de bază se găsesc la preț redus încă de la începutul anului 2023

În Franța, încă de la începutul anului sunt disponibile, în marile magazine, alimente de bază la preț redus, în urma înțelegerii cu Guvernul. În Ungaria, plafonările s-au impus de anul trecut și au fost reînoite. În București, Cabinetul de miniștri încă face analize.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Tensiuni între partenerii de coaliție din cauza numirii Secretarului General al Guvernului. Reacția lui Rareș Bogdan | AUDIO