Confidenţialitate

Rațiunea Zilei, de Cătălin Striblea: Suntem cei mai buni cumpărători din Europa. E de bine?

Au venit datele europene care ne arată că trăim ceva mai bine, nu numai românii, dar mai toate țările din Europa de Est. Ba, chiar unul dintre indicatori ne spune că ne apropiem de jumătatea clasamentului. Și aici mă opresc cu veștile bune pentru că trebuie să încep cu probleme.

Periodic, Comisia Europeană publică un așa anumit barometru. Recent au venit datele care urmăresc economiile, iar acestea spun că PIB-ul pe capul de locuitor al României a ajuns la două treimi din media europeană. A crescut în-un an de la 62% la 65%. E un calcul mai complicat care ține cont și de puterea de cumpărare. Adică suntem tot la sărăcuți, dar cu o creștere importantă. Polonia ajuns la 69 la sută, ca și Ungaria. Cehia rămâne cea mai bogată țară din sectorul nostru cu 85 la sută din media Uniunii Europene. Ca să vedeți cât de bine ne merge, Bulagaria are acest indicator la 50% din media europeană.

Surpriza acestui barometru pe 2019 este, însă, un lucru pe care l-ați observat, dar nu v-ați dat seama de dimensiunea lui. L-a observat publicația cursdeguvernare.ro. La indicatorul nivel de trai măsurat prin consumul individual avem o creșterespectaculoasă. Și când spun spectaculoasă sunt chiar timid. Aici am ajuns la 79% din media Uniunii Europene, la egalitate cu Polonia și un pic mai jos decât Malta Și Slovenia. Dar stați puțin, sub noi sunt Grecia, Slovacia, Estonia, Letonia, Ungaria, Ceoația și Bulgaria. Ce înseamnă asta?

E simplu: cumpărăm bunuri de larg consum cu o viteză uimitoare. Am mărit acest consum cu 20% în patru ani și cu 9 doar anul trecut. Asta înseamnă mâncare, televizoare, telefoane, săpun, apă și toate cele de care mai avem nevoie. De departe suntem nația cu cel mai mare spor la cumpărături din toată Europa din ultimii ani.

Problema este, însă, că noi nu producem pe măsura acestui consum. Majoritatea acestor buni vin din import și avem o balanță comercială răsturnată complet, cu un deficit de aproape 11 miliarde de euro. Să vă dau un exemplu. În România nu mai este nicio fabrică mare de săpun solid. Consumul de săpun a crescut de trei ori în ultimele luni, dar brandurile preferate ale românilor sunt toate de import.

A doua problemă și mai mare decât prima, este că în realitate, noi ca societate nici nu avem acești bani. De fapt sportul acesta vine sin mărirea constantă a salariilor bugetarilor din ultimii patru ani. Practic, toate guvernele au dat bani la populație, iar oamenii au cumpărat cu asupră de măsură. Adică am avut o politică de sprijin a altor economii. Știți deja, căci am explicat de mai multe ori că statul împrumută bani ca să plătească aceste salarii, dar și pensiile. Iar în premieră, datoria publică va trece de jumătate din PIB în anul 2020. Cum ar veni, am dat jumătate din venitul casei pe televizor și telefon și asta pe mai mulți ani.

Sigur câtă vreme lumea trăiește mai bine, ce-o fi așa rău că ne împrumutăm? Pentru unii, pare-se, am găsit sistemul economic perfect. Așa o fi, dar câtă vreme acest consum nu începe să fie dublat cu investiții în infrastructura mare, străzi, școli, spitale, care la rândul lor să genereze producție în România, avem o rețetă pentru dezastru. Nu uitați că anul acesta trebuie să ne împrumutăm ca să plătim și criza sanitară.

Lucrul bun, aflat în fața noastră, este însă, puhoiul de bani europeni care ar putea veni în România sub diverse ajutoare de criză. Dacă statul român e capabil să primească acești bani, mai avem de stabilit.

Rubrica Rațiunea Zilei, de Cătălin Striblea, este de luni până vineri pe frecvențele Europa FM în emisiunile Deșteptarea și România în Direct.

O puteți găsi pe www.europafm.ro și sub formă de podcast, accesibil inclusiv în Aplicația Europa FM, iTunes și Spotify, dar și sub formă de episoade audio direct pe canalul de YouTube Europa FM.