Confidenţialitate

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,9%. România este pentru a cincea lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE | AUDIO

Rata anuală a inflaţiei a început să scadă: în iunie, inflaţia a coborât la 4,9% după ce în luna mai a fost de 5,1%. Este a 5-a luna la rând de scădere. Serviciile au înregistrat cele mai mari creşteri de preţ.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cea mai mare creştere de preţuri din ultimele 12 luni s-a înregistrat la serviciile poștale, peste 26%, dar și la biletele de avion, apă, canal, salubritate și îngrijire medicală, fiecare cu peste 10%.

Și medicamentele s-au scumpit cu aproape 24%. Dar și detergenții cu aproximativ 22%, potrivit economedia.ro.

Față de iunie 2023, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 1,1%. Dintre alimente, cele mai mari creşteri au fost la conserve de fructe, vin şi bere, carne de vacă, carne de porc şi peşte.

În schimb, făina şi mălaiul s-au ieftinit în medie cu 30%, iar uleiul cu 18,5%.

În ciuda scăderii ratei anuale a inflaţiei, România este pentru a cincea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele Eurostat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Marcel Ciolacu: Vom monitoriza atent problema testării antidrog. Doar așa vom putea preveni tragedii ca cea de la 2 Mai | AUDIO | VIDEO