Confidenţialitate

Marcel Ciolacu: Vom monitoriza atent problema testării antidrog. Doar așa vom putea preveni tragedii ca cea de la 2 Mai | AUDIO | VIDEO

Ordonanța de Urgență 84 privind siguranța rutieră va fi modificată, astfel încât șoferii care ies pozitivi la testarea pentru alcool sau droguri și cei care refuză testarea își vor primi permisul înapoi în cel mult 72 de ore dacă analizele de sânge nu sunt gata în acest interval, a declarat premierul Marcel Ciolacu, joi, 11 iulie, la începutul ședinței de Guvern.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să țină cont de cerințele societății civile. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești. Vom monitoriza foarte atent în continiare problema testării antidrog, doar așa vom putea preveni tragedii ca cea de la 2 Mai. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog. vor fi gata în cinci zile de la intrarea în vigoare a OUG de azi”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Pregătim norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog, vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență de azi”, a mai precizat prim-ministrul Ciolacu.

Modificările aprobate de Guvern vin după ce în urma unor teste rapide fals pozitive mai mulți șoferi au rămas fără carnet. Unii dintre ei au așteptat luni de zile până le-a fost restituit permisul, deoarece nu erau finalizate analizele de sânge la INML, iar alte analize – la clinici private – care infirmau prezența drogurilor nu au fost luate în considerare.

Marcel Ciolacu: „Aprobăm alte două miliarde de lei pentru Ministerul Sănătății”

Tot joi, 11 iulie, Guvernul a anunțat alocarea a două miliarde de lei Ministerului Sănătății – fonduri alocate pentru funcționarea serviciilor de ambulanță, pentru cheltuielile privind medicamentele din unitățile Primiri Urgențe și pentru programele naționale de sănătate.

„Aprobăm alte două miliarde de lei pentru Ministerul Sănătății, după cele trei miliarde acordate suplimentar săptămâna trecută. Banii acoperă cheltuieile cu medicamentele și materialele sanitare din unitățile Primiri urgențe, funcționarea serviciilor de ambulanță și derularea programelor naționale de sănătate”, a precizat prim-ministrul la începutul ședinței de Guvern.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Sesizarea Curții Supreme privind „Legea fugarilor”, dezbătută de Curtea Constituțională | AUDIO