Confidenţialitate

Raport Salvați Copiii: 63% dintre minori spun că părinții folosesc bătaia și umilința în educația lor | AUDIO

Mai puțin de 1.500 de agresori, care au bătut sau agresat sexual alți membri de familie, inclusiv copii, au fost trimiși în judecată în 2019, arată ultimele statistici, anunță secretarul general al Ministerului Justiției, Horațiu Radu.

Asta deși rapoarte ale organizației Salvați Copiii arată că peste 60% dintre copiii de la noi  se plâng că sunt umiliți inclusiv bătuți de părinți.

Președinta organizației neguvernamentale Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu:

„Din ultimele studii pe care Salvați Copiii le-a făcut, aceasta se situează la nivel de 38% din declarațiile părinților, în sens că 38% dintre părinți declară că folosesc bătaia și tratamentul umilitor în educația copilului și 63 de procente din declarațiile copiilor. Copiii recunosc într-un procent mult mai mare violența asupra lor, cu o frecvență neschimbată în mediul rural, în sensul că în mediul rural violența este aproape dublă față de mediul urban.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gabriela Alexandrescu spune că, din sutele de mii de abuzuri psihologice și fizice comise anual împotriva copiilor, doar 16.000 au ajuns la urechile autorităților. Puțin peste 10% s-au transformat însă în dosare penale:

„Din aceste 16.000, în 1.039 de cazuri s-a și inițiat urmărirea penală a agresorului. Din cele 16.000, mai mult de 3.000 de victime sunt copii sub 3 ani. În privința abuzului sexual, numărul de sesizări nu depășește 1.000 de cazuri, dar doar pentru jumătate s-a inițiat urmărirea penală. Este clar că acest fenomen este puternic sub-raportat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul general al Ministerului Justiției, Horațiu Radu, promite că autoritățile vor lua măsuri astfel încât abuzatorii, mai ales cei sexuali, să fie pedepsiți mai des și mai aspru.

În 2019, parchetele au descoperit doar 500 de copii violați sau agresați sexual în alt fel. Un astfel de abuz a fost sesizat de un poștaș, spune Horațiu Radu:

„Organele de urmărire penală au aflat de abuzurile sexuale asupra unor copii de la poștaș. A bătut la poartă și l-a văzut că era tatăl care erau în mijlocul curții și fetițele în jurul lui îi făceau baie și masaj. Poștașului i s-a părut ceva în neregulă și a avut puterea să meargă la Poliție și să sesizeze.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.