Confidenţialitate

Rămânem fără muncitori calificați, atrag atenția companiile din România. Constructorii au plecat în țări cu șantiere din cadrul PNRR | AUDIO

Lipsa de muncitori se acutizează, atrag atenția patronatele din sectorul Construcții: tot mai mulți pleacă spre Germania și Franța, spre exemplu, unde au fost deschise șantiere în cadrul Programului de Reziliență și Redresare.

În România, încă nu e clar dacă și când se vor deschide șantierele în cadrul PNRR.

Vicepreședintele Federației firmelor din Construcții, Irinel Tofan:

„Bruma de muncitori calificați pe care o mai avem, în scurt timp va pleca. Vorbim de Franța în primul rând, Germania, Italia, țări care deja au implementate șantiere, deja au deschis șantiere prin PNRR. În cadrul acestor șantiere deja au nevoie de forță de muncă consistentă. Noi încă nu ne-am lămurit ce anume vom finanța prin PNRR și ce șantiere vom deschide. Probabil, în cel mai fericit caz, în 2023 vom lucra în șantiere, dacă vor mai exista, în șantiere din PNRR.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România, muncitorii calificați pot câștiga 1.000 de euro, pe când în țările din Vest salariile pot ajunge la 3.000 de euro:

„Guvernul german a afirmat că în două etape, în 2022, va creștere salariul minim tarifar la necalificați la 12 euro/oră, calificații vor câștiga cel puțin 3.000 de euro/lună. Noi, în România, ne chinuim să plătim un salariu net de aproape 1.000 euro la un muncitor calificat, deci e clar, la noi au plecat muncitori în Germania. Așadar, solicităm și sperăm că Guvernul, în scurt timp, să ia o măsură astfel încât să să nu se întâmple să ne pierdem și minima forță de muncă pe care o mai avem. A compensa prin forță de muncă din Asia, toți de la masa aceasta avem experiență cu muncitori asiatici, dar productivitatea, ritmul de lucru și calitatea lucrărilor nu este aceeași.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock