Confidenţialitate

Raluca Turcan, despre traseismul politic: „Dacă aș fi președinte de partid, nu aș accepta să iau primari de la partidul cu care sunt în Guvern” | VIDEO

Ministrul Culturii – Raluca Turcan – este invitata Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Politica „Prin noi înșine” se referea în noiembrie 2023 la „alegerile locale”, a explicat Raluca Turcan la Europa FM. „Pentru orice om politic votul este testul și este cel mai concludent instrument pentru poziționarea în strategiile viitoare”, subliniază ministrul Culturii și adaugă că „aș vrea ca ascultătorii să rețină că sunt momente în care e nevoie să accepți niște decizii care nu sunt cele mai populare […], dar care servesc politicilor pe care vrei să le implementezi”. Despre traseismul politic, Raluca Turcan spune că „Sunt presiuni și sunt insistențe și lucrurile astea dăunează” și transmite că „Eu nu mi-am pus niciodată problema să mă duc să iau un primar de la PSD în acest context în care suntem în alianță”. Întrebată dacă Nicolae Ciucă este suficient de ferm, Raluca Turcan spune că„Nu pot să vă spun dacă este ferm sau nu pentru că nu știu cum sunt aceste discuții în Coaliție”.

Raluca Turcan, despre politica „Prin noi înșine”: „Acea decizie viza alegerile locale”

Ioana Ene Dogioiu: În noiembrie 2023, adică în urmă cu câteva luni, conducerea PNL vota la Sinaia, dacă nu mă înșel, covârșitor, politica „Prin noi înșine”. Adică mergem singuri în alegri și ne demonstrăm puterea. Erați în Coaliție, dar această construcție a listelor comune a venit peste noapte.

Raluca Turcan: „Acele argumente erau doar pentru Coaliția de Guvernare”.

Ioana Ene Dogioiu: Și listele comune atunci? Cum facem cu ele?

Raluca Turcan: „O să vă explic de ce am acceptat această propunere de liste comune, dar înainte de asta, apropo de decizia luată la Sinaia de a merge pe forțe proprii – acea decizie viza alegerile locale și în alegerile locale în proporție de 99,9% rămâne cu semnul întrebării ce se întâmplă la București, organizațiile au ales să meargă pe candidați proprii și am convingerea că PNL își va conserva cel puțin numărul de aleși locali”.

Ioana Ene Dogioiu: Cu excepția celor care au plecat. Și pleacă.

Raluca Turcan: „Exact. Aceasta trebuie să fie preocuparea majoră a PNL, să conserve cel puțin ceea ce are. Subiectul traseismului este unul care poate merita discutat, însă revenind la listele comune, argumentul pe care l-am acceptat pentru liste comune a fost acela și PNL și PSD sunt în familii europene foarte puternice. Europa este slăbită din toate părțile în momentul de față. Și atunci, pentru a avea o reprezentativitate puternică la nivel european poate fi acceptată această unire a două forțe puternice. Din două forțe puternice ar trebui să rezulte o reprezentativitate mai puternică”.

Raluca Turcan: „Pentru orice om politic votul este testul și este cel mai concludent instrument pentru poziționarea în strategiile viitoare”

Ioana Ene Dogioiu: Apropo de acest argument – argumentul dumneavoastră, aritmetic cumva, ar putea fi logic doar că sondajele arată că mergând separat ați fi avut cu 5 procente mai mult decât aveți pe această construcție comună și e și logic, pentru că se naște, este stimulată zona de adversitate foarte mare a electoratelor vizavi de celălalt partid, a electoratelor PNL vizavi de PSD, a electoratului PSD vizavi de PNL. Deci nu știu dacă până în coadă veți ieși neapărat în avantaj”.

Raluca Turcan: „Până la urmă, rezultatul alegerilor va fi cel care va spune ce strategie a fost cea mai corectă. Al doilea argument pe care l-am acceptat ține de tensiunile care ar fi putut să apară în niște alegeri naționale cu o Coaliție de Guvernare între PNL și PSD. Alegerile europarlamentare sunt alegeri de țară. Cele două mari partide ar fi intrat în competiție și riscam de dimineață până seară să avem conflicte care apăreau în urma acestei competiții. La nivel național, cu mesaj național și s-ar fi răsfrânt asupra actului de guvernare care e important să meagră măcar cu aceeași turație cu care merge în momentul de față”.

Ioana Ene Dogioiu: Le mutați la prezidențiale și parlamentare dacă nu vom vedea și acolo o unificare.

Raluca Turcan: „Eu cred că este foarte important să vedem rezultatul votului”.

Ioana Ene Dogioiu: Este un test pentru o construcție comună și mai departe?

Raluca Turcan:Pentru orice om politic votul este testul și este cel mai concludent instrument pentru poziționarea în strategiile viitoare. Dar până la urmă, din discuția mea cu dumneavoastră aș vrea ca ascultătorii să rețină că sunt momente în care e nevoie să accepți niște decizii care nu sunt cele mai populare, poate nu sunt nici cele mai ușor de digerat dar care servesc politicilor pe care vrei să le implementezi. Fie că sunt interne, de partid, fie că sunt la nivel de țară. Și acestea au prioritate”.

Raluca Turcan, despre traseismul politic: „Sunt presiuni și sunt insistențe și lucrurile astea dăunează”

Raluca Turcan: „Discutam puțin mai devreme de traseism”.

Ioana Ene Dogioiu: Da, cum este parteneriatul acesta despre care vorbeați și care este foarte important pentru stabilitate în condițiile în care un partener îl jumelește pe celălalt sistematic de primari. Apropo, la Sibiu ați pierdut vreun primar?

Raluca Turcan:Nu, nu am pierdut și sper ca primarii din Sibiu, fie că vorbim despre primarii de la un partid sau de la altul, să conserve ceea ce au în ochii alegătorilor – acea percepție de oameni serioși și foarte hotărâți în proiectele pe care le au. Mai mult decât atât, data treută când a fost permis acel traseism de la un partid la altul în Sibiu niciun primar de-al nostru nu a plecat la alt partid”.

Ioana Ene Dogioiu: Sunteți de felicitat în cazul acesta.

Raluca Turcan: „Ei sunt de felicitat”.

Ioana Ene Dogioiu: În rest, este o jumuleală permanentă.

Raluca Turcan: „Pentru că sunt presiuni, pentru că sunt presiuni și sunt insistențe și lucrurile astea dăunează”.

Ioana Ene Dogioiu: Se fac presiuni asupra primarilor din Sibiu, îmi spuneți?

Raluca Turcan: „Mă rog, hai să nu spunem presiuni… Poate am folosit un cuvânt prea dur. Sunt insistențe în sensul în care poate că este mai ușor decât să-ți cauți un candidat care să câștige alegerile să iei candidatul altui partid”.

Ioana Ene Dogioiu: Insistențe… condiționări?

Raluca Turcan: „Eu nu mi-am pus niciodată problema să mă duc să iau un primar de la PSD în acest context în care suntem în alianță”

Raluca Turcan: „Nu, nu cunosc și nu vreau să mă hazardez, dar îmi spun oamenii că sunt întrebați ce fac și de unde vor să candideze. Cert este că nu este în regulă. Nu este în regulă și lucrul acesta l-am spus în interiorul partidului ca în momentul în care ai o Coaliție de Guvernare să existe atacuri chiar și la nivel local între cele două partide, pentru că să spunem la nivel național încă le ținem așa sub capac. Să ai tensiuni la nivel local și această migrație de la un partid la altul în cadrul aceleiași Coaliții de Guvernare. Ceva îmi scapă în acest comportament pe care PSD-ul îl are raportat la PNL – și anume de a lua primari. Chiar în unele județe, toți primarii. Nu mi se pare în regulă. Eu nu aș fi acceptat”.

Ioana Ene Dogioiu: În ce județe au plecat toți primarii?

Raluca Turcan: „Am văzut în presă, nu am apucat să mă interesez la nivelul partidului, am văzut că în Buzău au trecut toți primarii. Eu dacă aș fi președinte de partid nu aș accepta să iau primari de la partidul cu care sunt în Guvern”.

Ioana Ene Dogioiu: Dacă ați fi președinte de partid ați accepta ca partenerul să jumulească în halul acesta propriul partid?

Raluca Turcan: „Asta vă zic”.

Ioana Ene Dogioiu: Înțelesesem că nu ați accepta să luați, dar ați accepta să vi se ia fără să aveți o reacție vehementă?

Raluca Turcan: „Nu îmi este foarte clar cât de ferme sunt discuțiile în interiorul Coaliției că nu sunt acolo, dar cert este că în primul rând nu aș accepta. Eu nu mi-am pus niciodată problema să mă duc să iau un primar de la PSD în acest context în care suntem în alianță”.

Raluca Turcan, despre Nicolae Ciucă: „Nu pot să vă spun dacă este ferm sau nu pentru că nu știu cum sunt aceste discuții în Coaliție”

Ioana Ene Dogioiu: Vi se pare domnul Ciucă suficient de ferm?

Raluca Turcan: „Nu pot să vă spun dacă este ferm sau nu pentru că nu știu cum sunt aceste discuții în Coaliție, dar repet, nu mi-a trecut prin cap să iau primarul de la PSD în condițiile în care am Coaliție de Guvernare. Înainte, într-adevăr, și la noi în Sibiu au venit la alegerile trecute doi colegi de la PSD, dar pentru că au optat pentru asta”.

Ioana Ene Dogioiu: Ei spun „și dacă nu puteți să vi-i țineți, ce să facem noi?”

Raluca Turcan:Mi se pare ceva foarte ciudat. Eu nu aș accepta, îmi mențin punctul de vedere și cred că discuțiile ar trebui să fie un pic mai ferme pentru că nu știu unde o să ajungi. La un moment dat, aceste tensiuni o să se acumuleze, o să explodeze și o să pericliteze exact proiectul pentru care ai făcut această Alianță”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Raluca Turcan, despre Ramona Chiriac: „Este o soluție bună” | VIDEO