Confidenţialitate

Radu Burnete: „Majorarea salariului minim pe economie este bruscă și riscantă pentru că ar putea duce multe companii mici la faliment” | AUDIO

Mărirea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut este una bruscă ce riscă să ducă multe companii mici la faliment, spune Radu Burnete – președintele executiv al confederației Concordia. Creșterea ar veni pe fondul luptei multor companii de a gestiona creșterea facturilor și a costurilor de producție, spune Radu Burnete.

Radu Burnete, președintele executiv al confederației Concordia: „Dacă nu avem grijă să ajungem la un echilibru, ajungem să băgăm companii în insolvență pentru că este prea abruptă creșterea”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Nu pornim în discuția aceasta cu <<Nu>> în brațe. <<Nu, domnule, nu trebuie să crească, nu vrem să auzim de așa ceva>>. Dar dacă nu avem grijă să ajungem la un echilibru și ajungem să băgăm companii în insolvență – pentru că creșterea este prea abruptă – nici așa nu am făcut nimic.

Guvernul și coaliția discută tot felul de măsuri. Unele legate de prețul la energie, unele legate de inflație, altele legate de salariul minim. Dacă fiecare dintre ele luate individual par în regulă, o companie trebuie să le pună pe toate împreună și să nu ne trezim că cumulul lor ne dă niște bătăi de cap”, a explicat Radu Burnete pentru Europa FM.

Președintele executiv al confederației Concordia explică ce înseamnă o creștere sănătoasă a salariului minim pe economie

Președintele confederației patronale Concordia mai spune că o creștere sănătoasă a salariului minim pe economie înseamnă ajustarea lui anuală cu rata inflației plus maxim 2 procente.

Peste 30% din salariații din România ar fi plătiți cu salariul minim pe economie, mult peste media altor state. Ceea ce este îngrijorător, spune Radu Burnete.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Fie, într-adevăr, lucrurile stau așa, și atunci avem cea mai mare pondere a angajaților cu salariu minim din Europa și trebuie să vedem ce facem cu asta și de ce suntem aici. Fie, ce se întâmplă este că o mare parte din acești oameni sunt angajați la propriul PFA sau microîntreprindere cu salariu minim sau primesc alte tipuri de plăți la gri, cum le spunem noi – diurne, bonuri, bonusuri, alte indemnizații. Sau sunt plătiți la negru, în plic.

Și despre cât de mulți astfel de oameni vorbim este important pentru că dacă jumătate dintre ei sunt în această situație, altfel ne uităm la cei care au rămas și care efectiv trăiesc din sau au venituri egale cu salariul minim”, a mai explicat Radu Burnete pentru Europa FM.

Radu Burnete: „În orașele mai mici, unde nu există competiție între angajatori, soluția nu este să tot crești salariul minim”

Radu Burnete spune că statul este singurul care poate face o analiză corectă a salariilor și a veniturilor, astfel încât să poată fi aplicate măsuri de încurajare a economiei în zonele unde competiția pe piața muncii nu există.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În astfel de situații și în general în orașele mai mici unde nu există competiție între angajatori, soluția nu este să tot crești salariul minim – acolo vei avea în perpetuitate oameni care trăiesc din salariul minim.

Acolo trebuie stimulate investițiile, să vină alți angajatori, să înceapă să fie o competiție pe forța de muncă. Drama adevărată e în acele locuri unde ai oameni care toată viața lor nu pot ieși din această zonă a salariului minim, iar noi acolo trebuie să lucrăm”, a mai explicat Radu Burnete la Europa FM.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: PSD anunță că vrea să crească pensiile și salariul minim pe economie. PNL: „Nu am discutat deocamdată în coaliție, să vină cu un calcul bugetar”