Confidenţialitate

Puterea unei comunități – AUDIO

Într-o țară în care ne plângem că autoritățile nu au grijă de orașe și de locuitorii ei, că nu avem drumuri sau locuri de parcare, că lipsesc locurile de joacă pentru copii sau că nu este curat pe stăzi, uităm că avem dreptul și mai ales puterea să facem ceva. Să luăm inițiativă!

Și dacă un singur om poate schimba ceva, un grup de oameni strânși în jurul unor probleme comune pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții noastre.

Un reportaj de Alexandra Stănescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lipsa locurilor de parcare, mizeria de pe străzi, gropi în asfalt, lipsa de toalete publice în parcuri, lipsa de rampe sau lifturi pentru cărucioare în mijloacele de transport în comun, spații de joacă publice deteriorate și murdare.

La aceste probleme, cei mai mulți arătăm cu degetul către autorități.

Însă, mai mulți părinți care s-au cunoscut pe un grup de pe Facebook au decis să creeze Inițiativa civică Grow Up Romania. Se întâmpla în 2016.

În loc să critice au decis să acţioneze – primul pas a fost identificarea  problemelor. Primul proiect a fost cel legat de mașinile care parchează pe trotuar și nu lasă spațiu pentru a trece cu un cărucior. Campania se numeste #ParcheznuBlochez.

Între timp au mai învăţat legi şi care sunt paşii de urmat pentru a face sesizări  la  care să aibă şi finalitate. O altă campanie de succes, deșfășurată în special în parcuri, este Nu uita să strângi după câinele tău. Cand iesiti cu animalul de companie la plimbare trebuie sa aveti la voi o punguta sau un faras si maturica. Asta ca sa nu va bazati pe dispenserele cu pungi care sunt mereu goale.

Amenda în cazul în care poliția comunitară va prinde că nu curățați după câinele dvs. pornește de la 200 de lei.


Cum puteți susține campaniile Grow Up Romania? Găsiți aici pliante și fluturași pe care îi puteți printa ca să îi dați mai departe în parcuri și locuri publice.

Îrecent este legat de lipsa iluminatului stradal in locurile de joaca, mai ales iarna cand se intuneca devreme.

Impreuna cu colegele de la Grow Up Romania studiaza legi si face petitii pentru ca rezolva aceasta problema.

Ce le motiveaza sa mearga mai departe? Micile victorii.

In era tehnologiei grupurile pe facebook si online-ul au creat astfel de comunitati, in cartierul Drumul Taberei, de exemplu.

Este cartierul bucurestean din sectorul 6, vecin cu Militari si care are cele mai multe initiative civice. Aici nu mai traiesc doar bunici, ci  multi tineri care abia si-au intemeiat o familie. Ana Nicolescu locuieste si ea in acest cartier este un om care crede foarte mult in puterea lui Impreuna, mai ales pentru ca in viata de zi cu zi, creează comunitati si legaturi intre oameni. De altfel, un centru comercial din zona si-a dorit sa stranga o cominitate in jurul centrului.

A strâns oameni cu simt civic în jurul acestui cartier bucureștean, și a pornit tot de la nevoile locuitorilor. Sunt si locuitori care au grija din proprie initiativa de cartierul si blocul lor, povesteste Ana.

Cristina are doi copii si locuieste de câțiva ani în Drumul Taberei. A ales acest cartier pentru că este mai liniștit, iar vecinii, de încredere.

Aici mai poți vedea și auzi frânturi desprinse parcă din copilaria noastră, a adulților: copii care care se joacă în fața blocului şi sunt supravegheați de la geam de părinți și vecini. Pe această stradă din Drumul Taberei, tehnologia nu a învins joaca din fața blocului.

La fel de sigure ar trebui să fie toate cartiere din România, însă cu toții știm că realitatea este alta. Acestea sunt doar excepții din păcate. Însă, v-ați gândit vreodată cât de mult stă și în puterea noastră să schimbăm ceva? Data viitoare, poate putem ajuta un vecin la nevoie, sau putem face o reclamație dacă pe stradă sunt gropi, putem planta flori in curte sau putem să NU aruncăm mizerie pe jos. Fără să așteptăm nimic în schimb.