Confidenţialitate

Puterea și Opoziția, la testul politic al moțiunii de cenzură

Moțiunea de cenzură ajunge, joi, la momentul dezbaterii și supunerii la vot.

Va fi un test politic important atât pentru guvernul social-democrat, cât și pentru Opoziție. Ambele tabere și-au afișat în ajun optimismul, iar suspansul se va menține până în ultima clipă. Scena politică autohtonă a dovedit, în mai multe rânduri, de-a lungul timpului, cât poate fi de imprevizibilă.

Pe textul moțiunii de cenzură sunt 238 de semnături. Ca un guvern să fie demis pe cale parlamentară sunt necesare 233 de voturi.

Miercuri, doi deputați care plecaseră la PRO România în urmă cu o săptămână s-au întors la PSD. Horia Nasra și Cornel Itu, ambii de la Cluj, nu au fost de găsit miercuri, pentru a-și explica gestul.

Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că nu a momit vreun parlamentar cu funcții sau bani pentru primării, așa cum au existat zvonuri. Social-democrații au anunțat că vor asigura cvorum, dar nu își vor exprima opțiunile. O strategie care a mai fost folosită în legislativ, de-a lungul timpului, pentru a fi evitate trădările.

Șeful statului nu ascunde că își dorește ca moțiunea să treacă, opininând că actual guvernare este una eșuată. Klaus Iohannis speră la un guvern care să asigure o tranziție ordonată și serioasă până la alegerile parlamentare de anul viitor.

“Ne pregătim pentru alegerile prezidențiale și, dacă citesc bine entuziasmul vostru, șansele noastre sunt mari. După care trebuie să mai cîștigăm localele și parlamentarele și atunci putem împreună să începem să punem România pe picioare. Foarte mulți se întreabă cînd începem. Începem prima fază mîine, după ce cade Guvernul Dăncilă. Eu îmi doresc foarte mult ca mîine, în Parlament, moțiunea să fie încununată de succes. Acest guvern eșuat, în derută, trebuie să plece acasă, iar voi sunteți cei în jurul cărora se va construi un guvern care asigură o tranziție ordonată, serioasă, pînă la alegerile parlamentare”, a declarat Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-un interviu acordat Antenei 3, Viorica Dăncilă a spus că moțiunea nu va trece și l-a acuzat pe Klaus Iohannis că nesocotește atribuțiile funcției prezidențiale.

Viorica Dăncilă a spus că președintele vrea nu doar un nou mandat de șef al statului, ci și să-și subordoneze Guvernul și Parlamentul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul general al PSD s-a declarat convins că moţiunea de cenzură nu va trece.

“Vor fi voturi împotriva moţiunii inclusiv de la PNL. Asta pentru că Iohannis preferă în turul doi o confruntare cu Viorica Dăncilă, vizând acumularea votului anti-PSD. Campania lui Iohannis mizează pe confruntarea cu acest guvern, nu pe căderea lui! Ce nu ia PNL în calcul, e votul anti-Iohannis care creşte în fiecare zi şi se va exprima în turul al doilea. 4. La această „trădare” face trimitere şi UDMR, care şi-a tot exprimat îndoieli, justificate, că nu toţi semnatarii moţiunii vor veni la vot sau, dacă vor veni, nu toţi vor vota. Nu vor fi trădări de la PSD. Cei care au avut de tradat, au tradat deja. Singura alternativă a opoziţiei e declanşarea alegerilor anticipate! Puneţi-vă în pielea lor! Cum să voteze o moţiune de cenzură a cărei consecinţă va fi scurtarea propriului mandat de parlamentar?! Să fim serioşi!”, a susținut Mihai Fifor.

Preşedintele PNL a declarat, la o întâlnire a liberalilor, că formaţiunea sa este pregătită să preia guvernarea.

“Sperăm ca parlamentarii României să se trezească, să nu mai cadă pradă ispitei corupţiei şi minciunilo gogonate ale derbedeilor care îşi bat joc de România de 30 de ani şi să dea verdictul: “România fără PSD!”, “România cu Partidul Naţional Liberal!”, “România cu Klaus Iohannis preşedinte!”, a spus Ludovic Orban.

Surse citate de portalul de știri Hotnews.ro spun că premierul ar fi reușit să stabilizeze nemulțumirile interne. Potrivit acestora, s-ar fi purtat negocieri și cu o parte dintre parlamentarii care au semnat moțiunea alături de opoziție, dar care fie vor absenta de la vot, fie se vor pronunța împotriva căderii Guvernului.

Printre cei vizați se numără senatori și deputați de la ALDE, PMP și din grupul minorităților, altele decît cea maghiară.

PSD recunoaște că negocierile se poartă până în ultimul moment și că pot avea loc răsturnări de situație.

Liderul USR a susținut, miercuri seară, că situaţia votului la moţiunea de cenzură va fi ”volatilă până în ultimul moment”. Dan Barna s-a declarat, totuși, optimist.

”Este o situaţie volatilă până în ultimul moment. După cum am văzut astăzi, 4 PSD-işti s-au întors în partid după ce au stat în opoziţie vreo 20 de ore, deci lucrurile nu sunt clare. Eu sper şi sunt optimist că moţiunea va trece. Pe calculele noastre, există suficiente voturi şi suficienţi susţinători, astfel încât mâine să reuşim să facem într-adevăr un pas istoric şi să scăpăm de guvernare PSD care aproape ne-a scos din Europa”, a declarat Dan Barna, miercuri seară, la Digi 24.

Preşedintele ALDE a dezvăluit, într-o emisiune la România TV, că i-a propus premierului, în 3 rânduri, atunci când guvernau împreună, să renunțe la putere.

“Eu am avut discuţii cu doamna Dăncilă în această vară în nenumărate rânduri şi i-am explicat că în momentul în care o coaliţie politică şi un guvern se erodează, îşi consumă credibilitatea, se epuizează politic ai două variate: ori vii cu un plan de relansare ori, dacă nu, te retragi, treci în opoziţie şi îi laşi pe cei care sunt beneficiarii favorii publicului să guverneze”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

”Moţiunea de cenzură de joi va fi momentul de început al unei perioade de instabilitate politică. Alături de PNL şi PMP, USR dar şi partidele conduse de Ponta, Tăriceanu şi Kelemen Hunor împreună cu ciracii lor mari amatori de plocoane guvernamentale vor vota, cu morga impostorului pe umerii căruia apasă responsabilitatea pentru ţară, moţiunea de cenzură insistent cerută de Preşedintele Iohannis. Ce va fi joi la votul pentru moţiune ? Previzibilă este o cădere a guvernului . Va fi ziua lui Şică Mandolină şi a lui Iohannis . Se vor felicita reciproc, crezând că sunt câştigătorii meciului politic. În realitate marele câştigător va fi Ponta care nu a avut ca obiectiv instalarea unui guvern liberal ci doar dărâmarea guvernului Dăncilă pentru a deschide larg porţile nogocierii pentru punerea sub control a PSD – ului”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

”Guvernul cade; Ponta iese întărit din această moţiune şi cu aliura de lider al stângii ; Ludovic Orban nu va fi desemnat premier ; Primul guvern nu trece de votul Parlamentului ;Al doilea guvern nu va fi niciodată supus votului pentru că Parlamentul nu-l va programa ; Nu se vor îndeplini condiţiile Constituţionale pentru declanşarea alegerilor anticipate ; Doamna Dăncilă rămâne premier interimar până după alegerile prezidenţiale. Iar dacă PNL vrea să se decredibilizeze acum, va face o alianţă de guvernare cu Ponta, Tăriceanu şi Hunor. Cine pierde şi cine câştigă politic din acest exerciţiu democratic?”, a adăugat fostul șef al statului.