Confidenţialitate

PSD ar trebui să propună pe altcineva la conducerea AEP, spune Alina Gorghiu, după ce PNL a amânat votul pentru ca Toni Grebă să ocupe postul | VIDEO

După ce votul în Parlament pentru numirea lui Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente a fost amânat cu două săptămâni, la solicitarea PNL, Alina Gorghiu spune că „ar trebui poate altcineva” propus de PSD.

Toni Greblă a fost propus de PSD la șefia Autorității Electorale Permanente după demisia lui Alexandru Mitulețu Buică, acuzat că și-a angajat cumnata la AEP. Votul în Parlament a fost însă amânat la solicitarea PNL.

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, spune la Europa FM că funcția are un atribut foarte important: controlul financiar al partidelor politice:

„Autoritatea Electorală Permanentă va juca un rol extraordinar de important în 2024 în procesul electoral, dar mai are un atribut pe care puțină lume îl știe și anume controlul financiar al partidelor politice. (…) Această pârghie de control financiar al partidelor politice trebuie exercitată fără să planeze asupra acelei instituții suspiciunea că ar face-o părtinitor.”

Drept urmare, Alina Gorghiu spune că PSD ar trebui să nominalizeze pe altcineva, independent, care că conducă AEP:

„După ce PSD a anunțat candidatul pe care îl susține și anume domnul prefect Greblă, în societatea civilă și în presă au apărut anumite neliniști și anumite mesaje că ar trebui poate altceva la Autoritatea Electorală Permanentă. În interiorul PNL s-a discutat acest aspect și sigur că ne-am dori un candidat independent, un președinte al AEP care să fie departe de orice interes al partidelor politice. Vom vedea până pe data de 7 ce decizie se va lua în coaliție, dar eu cred că această amânare este un prilej bun, sănătos astfel încât liderii coaliției să analizeze neliniștile.”

Urmăriți în continuare Piața Victoriei, cu Mădălina Dobrovolschi și Alina Gorghiu:

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Comasarea alegerilor din 2024, luată în calcul de PNL. Alina Gorghiu: „Avem și drafturi de proiecte legislative, au fost analizate”| VIDEO