Confidenţialitate

PSD a modificat Legea taxei de solidaritate astfel încât OMV Petrom să achite taxa | AUDIO

PSD a introdus mai multe amendamente la legea privind taxa de solidaritate astfel încât și OMV Petrom să achite această taxă ce se aplică pe profit. Compania a avut anul trecut cel mai mare profit din istoria sa: peste 10 miliarde de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aprobată de Guvern la finalul anului trecut, Ordonanța privind taxa de solidaritate pentru companiile din energie a suferit câteva modificări în Parlament. Social-democrații au venit cu două schimbări fundamentale legate de modul de calcul al cifrei de afaceri astfel încât și OMV Petrom să achite această taxă – a spus la Europa FM, Mihai Nicuț, redactor-șef la Economica.net.

Mihai Nicuț: „Asistăm la o scădere a bazei de calcul”

„Amendamentele PSD vin și spun așa: că din înțelegerea noastră în calculul pentru plata taxei la cifra de afaceri se exclud tranzacțiile cu produse care nu au fost procesate, deci asta înseamnă că în calculul cifrei de afaceri nu mai intră achizițiile de carburanți pentru rețeaua Petrom, deci asistăm la o scădere a bazei de calcul și, pe de altă parte, în afacerile taxabile cu 75% intră și vânzarea de energiei electrică produsă din gazul extras de companie din România”, a explicat Mihai Nicuț, redactor-șef la Economica.net.

OMV Petrom anunțase că nu se califică pentru plata acestei taxe deoarece mai puțin de 75% din cifra sa de afaceri din 2022 a fost obținută din domeniile supuse taxării, adică extracția de țiței și gaze și rafinarea.

Nu este clar, deocamdată, din ce an sunt veniturile vizate de modificările propuse de PSD

Deocamdată, nu e clar dacă modificările propuse de PSD vor viza veniturile pe anul trecut, când OMV Petrom a înregistrat un profit record de 10,6 miliarde de lei.

„Dacă cumva se va ajunge la interpretarea că taxa trebuie plătită pentru 2022, ar fi vorba de peste un miliard de euro. Între 1 și 1,3 miliarde de euro – bani pe care Petrom nu i-a provizionat în acest moment”, a mai spus jurnalistul Mihai Nicuț.

Jurnalistul Mihai Nicuț spune că plata acestei taxe va afecta investițiile companiilor

„România are probleme cu bugetul, are probleme cu deficitul. Să zicem că, dintr-un punct de vedere, ar fi un câștig faptul că s-ar aduce un miliard de euro la bugetul de stat. Întrebarea este dacă le mai iei și acești bani, totuși, companiile acestea au nevoie de foarte mult cash pentru a duce mai departe proiectele de investiții care să asigure continuarea producției de petrol și gaze, mai ales de gaze naturale în România, pentru a ne asigura acea mult dorită independență energetică”, a mai explicat jurnalistul Mihai Nicuț.

Modificările propuse de PSD urmează să primească vot final în Camera Deputaților.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Iohannis cere Ministerului de Finanțe să clarifice dacă Petrom va plăti sau nu taxa de solidaritate. Câciu spune că toate companiile își vor plăti dările | AUDIO