Confidenţialitate

Iohannis cere Ministerului de Finanțe să clarifice dacă Petrom va plăti sau nu taxa de solidaritate. Câciu spune că toate companiile își vor plăti dările | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis cere Ministerului de Finanțe să clarifice dacă OMV Petrom va plăti sau nu taxa de solidaritate. Șeful statului crede că actul normativ trebuie clarificat de către cei care l-au pregătit, respectiv Ministerul Finanțelor, deținut de PSD. Klaus Iohannis a precizat că Ministerul Energiei, deținut de PNL, nu a fost consultat.

OMV Petrom anunțase în ianuarie că nu va plăti această taxă, impusă la nivel european, pentru că are sub 75% din cifra de afaceri în sectoarele stabilite de Uniunea Europeană (extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului).

Toate companiile care fac supra-profituri trebuie să achite taxa de solidaritate, spune ministrul Finanțelor.

Adrian Câciu consideră că legislația este clară. Regulile au fost stabilite la nivel european iar România a transpus corect aceste reguli, subliniază ministrul.

Taxa de solidaritate pe care companiile din domeniul energetic trebuie să o plătească statului român a provocat controverse…după ce OMV-Petrom, cel mai mare contributor la bugetul național, a susținut că nu se încadrează în regulile pentru achitarea acesteia:

„Din punctul meu de vedere actul este clar, am și spus cred că în ianuarie, toate companiile vor achita această taxă. Statul are, prin ANAF, capacitatea de a verifica și de a analiza dacă aceste elemente de declarare sunt corecte și se înscriu în scopul regulamentului. Pe acest subiect eu aș dori să nu mai avem alte subiecte de dispută politică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modul de implementare al acestei ordonanţe a fost aprobat de către Comisia Europeană.

Iar ordonanța privind taxa de solidaritate, aprobată de Guvern, este acum în Parlament, unde poate fi îmbunătățită, mai spune ministrul Adrian Câciu:

„Comisia Europeană a spus foarte clar că nu există probleme cu modul în care România a transpus acest regulament, limitările sunt în regulamentul european, mai mult decât atât (…) Comisia de buget din Senat a aprobat favorabil în unanimitatea această ordonanță. Dacă erau probleme bănuiesc că puteau să amendeze, mai mult decât atât acest act normativ este în Parlament. Dacă se consideră necesară îmbunătățirea lui, clarificarea lui, avem toată deschiderea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce prevede legislația europeană, transpusă în cea românească: companiile din sectoarele ţiţei, rafinării, gaze natural și cărbune trebuie să achite așa-numita „contribuţie de solidaritate” de 60% din supra-profit.

Cum este definit supra-profitul: tot ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor făcute de firmele respective în perioada (2018 -2021).

Din banii colectați, cel puțin 70% vor merge către  investiții, inclusiv în eficiență energetică.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cum a ajuns OMV Petrom să facă cel mai mare profit din istoria companiei? Jurnalistul Mihai Nicuț explică | VIDEO