Confidenţialitate

Lucrătorii poștali protestează în fața Ministerului Digitalizării, reclamând salariul minim pe economie oferit indiferent de studii. Reacția ministrului Cercetării | VIDEO

Protest la această oră, în fața Ministerului Cercetării și Digitalizării: au ieșit în stradă poștașii care fac parte din Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România.

UPDATE 13:38. Reacția ministrului Cercetării: Invităm o delegație a protestatarilor la negocieri

Zeci de poștași care fac parte din Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România s-au adunat în fața Ministerului Cercetării. Sunt nemulțumiți că peste 60% dintre angajații Poștei Române încasează lunar salariul minim, indiferent de pregătire și de responsabilitățile pe care le au. Aceștia s-au plâns ministrului Cercetării, Bogdan Ivan și că negocierile privind noul contract colectiv de muncă s-au blocat, iar ministrul le-a promis că va media aceste negocieri:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Protestatar: „Noi am avut un contract colectiv de muncă în vigoare. Nu s-a respectat – acum nu-l putem negocia. Deci, conducerea companiei ne-a prezentat un contract colectiv de muncă, care are mai multe poze decât articole.”

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: „Le luăm toate pe listă. Invit Consiliul de Administrație și începem astăzi negocierile. Nu mai lungim subiectul ăsta”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Protestatarii i-au mai spus ministrului Bogdan Ivan că se tem că vor fi sancționați de conducerea Poștei Române pentru că au ieșit în stradă.

Protestatar: „Domnul director general ne urmărește pe toți și mâine o să fim toți băgați în cercetare disciplinară. Nu plecăm de la dumneavoastră până nu avem toți o hârtie că ni se motivează ziua de astăzi.”

Știre inițială

Cu vuvuzele și îmbrăcați în veste pe care au scris „Poștașii, săracii României”, protestatarii se plâng că au salarii mici și se tem că de noi concedieri pe care le va face Poșta Română, companie de stat, la care Mininisterul Digitalizării deține peste 93% din acțiuni.

Pichetarea ministerului de resort este programată să aibă loc în perioada 26 – 29 februarie 2024, între orele 11:30 – 14:00.

În urmă cu câteva zile, Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, din care face parte și Sindicatul Lucrătorilor Poștali spunea că poștașii nu au în prezent un contract colectiv de muncă, iar termenul pentru finalizarea negocierilor este 29 februarie.

Liderul sindical, despre salariile mici ale poștașilor: 60% din angajați, plătiți cu salariul minim indiferent de studii

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Din estimările noastre, în momentul de față, discutăm de aproape 60% din totalitatea salarițialor din compania națională Poșta Română, indiferent de munca pe care o fac în companie, indiferent de nivelul de pregătire profesională, indiferent de responsabilitățile pe care aceștia le au la nivelul posturilor lor de lucru. În 2024, echipa de management își propune o creștere salarială mult mai mică decât a salariului minim, însemnând că salariul mediu brut pe companie va fi doar cu – atenție – 24% mai mare decât salariul minim brut pe țară”, a declarat liderul BNS, Dumitru Costin.

La 1 aprilie, poștașii ar putea intra în grevă generală, susține vicepreședintele BNS, Mircea Burlacu:

Vicepreședintele BNS, Mircea Burlacu: „Ce înseamnă oprirea lucrului în poștă?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ce înseamnă grevă? Înseamnă oprirea lucrului la poștă. Ce înseamnă oprirea lucrului în poștă? Înseamnă că cel puțin 7 milioane jumate pensionari plus beneficiari de ajutoare sociale nu-și vor mai primi la timp, o perioadă, drepturile financiare”, a declarat vicepreședintele BNS, Mircea Burlacu.

La nivel național, Poșta Română deservește aproape 19 milioane de români și are 5500 de oficii poștale.

Ce spune Poșta Română?

Compania de stat Poșta Română a răspuns reclamațiilor, precizând că în Poșta Română nu există salariați plătiți cu salariul minim pe economie.

„În luna ianuarie 2024 venitul mediu brut este de aproximativ 5000 lei brut”, au transmis reprezentanții companiei.

Sursa foto: Biroul Național Sindical

Sursa video: BNS

Citește și: Peste 50% din angajații de la Poșta Română reclamă că sunt plătiți cu salariul minim. Cum răspunde compania de stat reclamațiilor | AUDIO