Confidenţialitate

Proteste în SUA: Amplă mobilizare a armatei în punctele fierbinți

În timp ce mii de americani au ieşit pe străzi pentru o nouă seară de proteste, cerând dreptate pentru George Floyd, asfixiat de un polițist în timpul arestului, peste 17.000 de membri ai Gărzii Naţionale sunt pregătiţi să sprijine forţele de ordine locale în cazul izbucnirii unor violenţe, relatează CNN.

Numărul este aproximativ acelaşi cu cel al trupelor active desfăşurate în Irak, Siria şi Afganistan, cele trei conflicte militare în care SUA este implicată.

De luni, aproape jumătate dintre statele SUA au activat Garda Naţională pentru a răspunde tulburărilor civile.

Moartea lui George Floyd, la Minneapolis, a generat un val de manifestații violente.

În multe cazuri, protestele s-au transformat în jafuri și acte de huliganism.

Pe lângă districtul Columbia, cele 23 de state care au activat armata sunt Arizona, Alaska, California, Colorado, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Kentucky, Michigan, Minnesota, Carolina de Nord, Nevada, Ohio, Pennsylvania, Carolina de Sud, Dakota de Sud, Tennessee, Texas, Utah, Virginia, Washington şi Wisconsin.

Pe lângă soldaţii scoşi pe străzi, alţi aproximativ 45.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a sprijini autorităţile în lupta cu pandemia de Covid-19. Astfel, numărul total al soldaţilor activi în Statele Unite în aceste zile este de 66.700.