Confidenţialitate

Proteste în Piața Victoriei, miercuri la ora 18:00: „Vrem dreptate pentru 10 august. Nu uităm și nu iertăm” | AUDIO

„Vrem dreptate pentru 10 august!”, spun reprezentanții a 10 ONG-uri care vor protesta, de la ora 18.00 în fața Guvernului. Ei așteaptă ca justiția să facă lumină în acest dosar și să-i pedepsească pe cei care au dat ordine – de la șefi din jandarmerie la politicieni – pentru ca protestul să fie înăbușit. Peste 700 de manifestanți pașnici au fost gazați sau loviți de jandarmi.

Cătălina Hopârteanu, reprezentanta Declic: „Vrem să transmitem un mesaj – nu uităm și nu iertăm”

„Ne strângem în această seară în Piața Victoriei pentru că vrem să transmitem un mesaj – nu uităm și nu iertăm. Cerem o anchetă mai rapidă și cerem ca în afara celor 24 de jandarmi acuzați de fapte de agresiune în Piața Victoriei să fie urmăriți penal și cei care au dat ordin. Vrem ca procurorii să meargă mai departe cu ancheta, să vedem cine sunt cei care au dat dispoziții ca oamenii care protestau pașnic să fie loviți și gazați”, a spus Cătălina Hopârteanu, reprezentanta Declic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu o zi înaintea protestului, jandarmii au primit ordin să-și ascundă numerele de identificare de pe uniformă și căști – mai spune Cătălina Hopârteanu de la Declic, care menționează că are aceste informații de la avocații din dosarul 10 august.

Cătălina Hopârteanu, reprezentanta Declic: „Era o acțiune premeditată de a-i ataca pe protestatarii pașnici”

„Sunt declarații ale jandarmilor, martori sau acuzați în dosar care spun că li s-a dat ordin cu o zi înainte de 10 august 2018 să-și ascundă cu benzi negre numerele de identificare de pe căști și de pe costume. Asta dovedește că nu a fost o intervenție decisă atunci, în momentul protestului, ci era o acțiune premeditată de a-i ataca pe protestatarii pașnici. Nu am vrea ca lucrurile să rămână aici. Astea sunt așteptările pe care le avem de la procurori, să meargă mai departe cu ancheta și să-i găsească pe vinovați – mă refer inclusiv la politicienii care au fost atunci la conducere și au cerut din ordin politic ca manifestanții să fie scoși din Piața Victoriei”, a mai spus Cătălina Hopârteanu, reprezentanta Declic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Organizația Declic l-a susținut pe Ioan Crăciuneanu, unul dintre protestatarii răniți pe 10 august 2018 care a cerut în instanță și a obținut redeschiderea dosarului după ce DIICOT stabilise clasarea acestuia.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dosarul “10 august”: Curtea de Apel București nu a retrimis până în prezent dosarul înapoi la procurori pentru reluarea anchetei