Confidenţialitate

Dosarul “10 august”: Curtea de Apel București nu a retrimis până în prezent dosarul înapoi la procurori pentru reluarea anchetei

La patru luni de la infirmarea soluției de clasare a dosarului în care foștii șefi ai Jandarmeriei au fost inițial cercetați în dosarul 10 august, Curtea de Apel București nu a retrimis nici acum dosarul înapoi la procurori pentru reluarea anchetei.

La solicitarea Europa FM, Parchetul General a explicat că soluţiile de clasare pentru foștii șefi al Jandarmeriei, Laurențiu Cazan, Mihai Dan Chirica, Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile, pentru mai multe infracțiuni printre care abuz în serviciu, participaţie improprie la uz de fals, fals intelectual și favorizarea făptuitorului au fost date în urmă cu mai bine de un an. Ele au fost însă infirmate ca urmare a admiterii plângerii formulate de una dintre victimele din Piașa Victoriei, Ion Crăciuneanu, pe 16 aprilie 2021, de Curtea de Apel București.

Cauza ar fi trebuit să fie trimisă la procuror în vederea completării urmăririi penale față de suspecții sus-menţionaţi, însă precizează Parchetul General, “până la această dată, dosarele de urmărire penală nu au fost restituite unităţilor de parchet competente, iar încheierea judecătorului de cameră preliminară nu a fost comunicată”.

Zeci de persoane au protestat marti seară, în Piaţa Victoriei, față de tergiversarea dosarului în care au fost cercetați şefii Jandarmeriei.

Reprezentanta protestatarilor, Cătălina Hopârteanu, a comentat la Europa FM și declaraţia recentă a ministrului Justiţiei, Stelian Ion, potrivit căruia Dosarul “10 august” nu va avea soarta altor dosare importante, precum cel al Revoluţiei sau al Mineriadei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 10 august 2018, jandarmii au intervenit în forță la protestul Diasporei din Piața Victoriei. Peste 700 de persoane au depus plângeri penale, acuzând că au fost agresate de jandarmi.