Confidenţialitate

Proteste în Piața Victoriei faţă de modificările la legile justiţiei

ACTUALIZARE ORA 21:25:Protestul se încheie pe fondul unei ploi torențiale care a făcut ca oamenii să-și caute adăpost, iar în fața Guvernului mai rămân doar câteva zeci de persoane. Un polițist a ajutat protestatarii să traverseze spre o gură de metrou, oprind circulația, în momentul în care ploaia a devenit torențială. Oamenii i-au răspuns strigând în cor ”mulțumesc” și aplaudând gestul autorităților.

ACTUALIZARE ORA 21:20: Între cei care protestează sunt și persoane care poartă însemne ale campaniei “Salvați Roşia Montană”. Vineri a avut loc în același loc un protest al celor care susțin protejarea zonei Roșia Montană.

Se scandează ”Hoții”, “PSD – ciuma roşie” şi “Pilonul II nu e pentru voi”.

ACTUALIZARE ORA 21:00: Se cântă imnul României. Puțin peste 1.000 de persoane s-au strâns în Piața Victoriei la această oră.
Câteva zeci de persoane protestează și la Galați, în fața prefecturii.

ACTUALIZARE ORA 20:28: Numărul protestatarilor a trecut de 500.

ACTUALIZARE ORA 20:20: Aproximativ 300 de persoane protestează la această oră în Piața Victoriei din București față de intențiile Guvernului Tudose de a modifica legile justiției.

E al doilea protest de acest fel după cel de duminica trecută, la care au luat parte aproximativ 3.000 de oameni. Reporterii Europa FM aflați la fața locului transmit că Jandarmeria a montat garduri de protecție în fața clădirii Guvernului și că la manifestație ia parte, între alții, senatorul de opoziție Mihai Goțiu, membru al USR.

ACTUALIZARE ORA 20: Puțin peste 200 de persoane sunt în fața Guvernului. Se scandează ”Hoții” și mesaje împotriva Guvernului.

Duminică, de la ora 20, sunt anunțate noi proteste în Piața Victoriei faţă de modificările la legile justiţiei.

Cu o jumătate de oră înainte de ora la care este anunțată în rețelele de socializare adunarea în fața Guvernului, câteva zeci de persoane s-au strâns pentru a protesta.

Ministrul Tudorel Toader a declarat că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României.

O altă modificare propusă la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

Săptămâna aceasta a fost publicat și proiectul care prevede toate modificările invocate de ministru.

Proiectul de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că preşedintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete, iar durata mandatului acestora este extinsă de la trei la patru ani.

De asemenea, Inspecţia Judiciară a CSM va trece din subordinea acestei instituţii la Ministerul Justiţiei, iar ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general sau, după caz, procurorului şef al DNA sau DIICOT informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii.

Forma proiectului de modificare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor este neschimbată faţă de cea prezentată săptămâna trecută de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Proiectul privind legile justiţiei, care conţine modificări semnificative ce vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), are 46 de pagini.

Proiectul de modificare a legii 303/2004 poate fi găsit pe site-ul MInisterului Justiției la adresa http://www.just.ro/wp-content/uploads/2017/08/proiect-legile-justitiei.pdf

După protestele similare din zilele trecute, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că nu înțelege împotriva a ce protestează oamenii în stradă.

„Sincer, nu am înțeles împotriva a ce protestează, v-o spun cu toată sinceritatea. Am înțeles că foarte mulți sunt supărați că există și propunerea ca numirea procurorilor șefi să nu mai fie făcută de președintele României, ci de CSM. Bun, e un punct de vedere. Eu n-am fost în stradă cu toate că și eu am avut același punct de vedere. În toamnă am spus că nu sunt de acord cu proiectul domnului Tăriceanu, dar asta nu înseamnă că trebuie să mă năpustesc asupra unui om care a enunțat niște principii” a declarat Liviu Dragnea.