La fix s-a cântat imnul României, în Piața Victoriei

Respectând tradiția apărută la protestele din acest an din fața Guvernului, și duminică seara s-a cântat imnul la ora 21:00 și s-au aprins ecranele și lanternele telefoanelor.

Puțin peste 1.000 de persoane protestează în Pița Victoriei din București, după cum transmit reporterii Europa FM aflați la fața locului.

Este al doilea protest de acest fel după cel de duminica trecută, la care au luat parte aproximativ 3.000 de oameni.

Protestul este unul pașnic. Jandarmeria a montat garduri de protecție în fața clădirii Guvernului.

Ministrul Tudorel Toader a declarat că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României.

O altă modificare propusă la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

Săptămâna aceasta a fost publicat și proiectul care prevede toate modificările invocate de ministru.

Proiectul de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că preşedintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete, iar durata mandatului acestora este extinsă de la trei la patru ani.

De asemenea, Inspecţia Judiciară a CSM va trece din subordinea acestei instituţii la Ministerul Justiţiei, iar ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general sau, după caz, procurorului şef al DNA sau DIICOT informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii.

Forma proiectului de modificare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor este neschimbată faţă de cea prezentată săptămâna trecută de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Proiectul privind legile justiţiei, care conţine modificări semnificative ce vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), are 46 de pagini.

Proiectul de modificare a legii 303/2004 poate fi găsit pe site-ul MInisterului Justiției la adresa http://www.just.ro/wp-content/uploads/2017/08/proiect-legile-justitiei.pdf

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS