Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat, după ce a început o ploaie torențială

Plouă torențial în București, ceea ce a făcut ca și protestul din fața Guvernului să se încheie după mai puțin de două ore de la începere.

Câteva zeci de persoane au rămas să scandeze mesaje împotriva Guvernului și PSD și după începerea ploii, însă numărul acestora a scăzut rapid, pe măsură ce s-a ploaia a devenit mai densă.

Un polițist a ajutat protestatarii să traverseze spre o gură de metrou, oprind circulația, în momentul în care ploaia a devenit torențială. Oamenii i-au răspuns strigând în cor ”mulțumesc” și aplaudând gestul autorităților.

Protestul a fost  unul pașnic, asemeni duminicii trecute.  Jandarmeria a montat garduri de protecție în fața clădirii Guvernului. Dacă în urmă cu o săptămână numărul participanților a trecut de 3.000, de această dată estimările indică în jurul a 1000 de oameni adunați în Piața Victoriei din București.

Ministrul Tudorel Toader a declarat că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României.

O altă modificare propusă la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

Săptămâna aceasta a fost publicat și proiectul care prevede toate modificările invocate de ministru.

Proiectul de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că preşedintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete, iar durata mandatului acestora este extinsă de la trei la patru ani.

De asemenea, Inspecţia Judiciară a CSM va trece din subordinea acestei instituţii la Ministerul Justiţiei, iar ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general sau, după caz, procurorului şef al DNA sau DIICOT informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii.

Forma proiectului de modificare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor este neschimbată faţă de cea prezentată săptămâna trecută de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Proiectul privind legile justiţiei, care conţine modificări semnificative ce vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), are 46 de pagini.

Proiectul de modificare a legii 303/2004 poate fi găsit pe site-ul MInisterului Justiției la adresa http://www.just.ro/wp-content/uploads/2017/08/proiect-legile-justitiei.pdf

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS