Confidenţialitate

Proteste ARSVOM față de intenția Guvernului de a transfera instituția la IGSU. Care sunt consecințele unei asemenea subordonări | FOTO

Salariații Agenției de Salvare Vieți Omenești pe Mare au început seria protestelor prin care se opun intenției Guvernului de a desființa instituția. Timp de trei zile, pe platoul din fața Prefecturii Constanța, protestatarii – marinari și scafandri – vor cere ca Agenția să nu fie militarizată prin transferul ei, de la Ministerul Transporturilor, la Ministerul de Interne.

Decizia trecerii Agenției de Salvare Vieți Omenești pe Mare (ARSVOM) la IGSU a fost luată anul trecut de fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă.

Transferul urmează să fie definitivat printr-o Ordonanță de Urgență. Cei aproape 200 de angajați ai ARSVOM se opun militarizării instituției.

„Nicio agenție de genul acesta din Europa nu este trecută în subordinea unui minister militarizat. Toate au caracter civil”, a explicat liderul Federației Transconex, Silviu Stanciu.

Poteste ARSVOM

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Peste 680 de acțiuni de salvare de vieți umane au avut loc în ultimii 2 ani

În plus, statul român s-a obligat, prin acordurile cu Uniunea Europeană și cu statele din bazinul Mării Negre, să asigure activitatea de intervenție pentru salvarea vieților pe mare. Și, potrivit protestatarului Robert Robescu, marinarii si scafandrii agenției au avut în ultimii ani o mulțime de misiuni terminate cu bine.

„S-au făcut peste 680 salvări de vieți umane. Dacă poate cineva cuantifica cât valorează viața unei persoane, atunci avem un răspuns măcar pentru o perioadă de 10 ani. Nu mai punem la socoteala nave”, a spus Robert Robescu.

Care sunt consecințele transferului ARSVOM la IGSU

Prin militarizare institituției, ARSVOM nu ar mai putea interveni pentru salvarea de vieți în apele statelor vecine. Liderul sindical Lucian Boris susține că IGSU vrea să preia ARSVOM.

„Pentru obținerea fondurilor europene. Aceste achiziții pe care le-au făcut în cadrul ARSVOM-ului vor fi preluate de către IGSU și atunci nu vor mai face dumnealor investiții”, a spus Lucian Boris.

Proteste ARSVOM

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Surse din Ministerul Transporturilor au declarat pentru Europa FM că ARSVOM nu va trece la IGSU

Protestele vor continua apoi la București, în fața Ministerului Transporturilor. Surse avizate din Minister au declarat pentru Europa FM că ARSVOM nu va trece la IGSU.

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Citește și: Reacția președintelui României privind legile securității naționale: „Nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități” | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.