Confidenţialitate

Reacția președintelui Iohannis față de proiectul legilor securității: „Nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități” | AUDIO

Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități, nu sunt motive de îngrijorare, susține președintele Klaus Iohannis. Este prima reacție a șefului statului privind proiectele de legi ale securității naționale publicate de presă pe surse. Acest ultim aspect este catalogat de președinte drept o eroare pentru că, spune el, a avut drept efect îngrijorarea oamenilor în condițiile în care proiectul de legi nu e finalizat.

„Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să dea pe surse proiectele de lege care vor modifica legislația în domeniul securității naționale. A fost o eroare majoră”, spune președintele Klaus Iohannis. El invocă vechimea legislației actuale, de la începutul anilor ‘90, și precizează că își dorește modernizarea acesteia.

Klaus Iohannis, despre proiectele de legi ale securității naționale

„Este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, apoi de Parlament. Cineva, și știm cine, a considerat că este bine să le dea pe surse. Este o eroare majoră fiindcă oamenii sunt îngrijorați”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României: „Nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești”

Președintele susține că nu sunt motive de îngrijorare și promite că draftul proiectului va fi corectat dacă este cazul.

„Nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești sau altceva. Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate. Persomal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat”, a adăugat președintele României.

Legile securității naționale au stârnit valuri de critici

Propunerile pentru noile legi privind securitatea națională au produs un val de critici. Printre prevederile controversate se numără obligativitatea ca persoanele fizice și juridice, precum și autoritățile și instituțiile publice să „acorde sprijin”, la cerere, SRI.

De asemenea serviciile secrete ar urma să fie scoase de sub controlul parlamentului, iar puterile acestora dar și prerogativele președintelui ar urma să crească.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Cine este Veronica Dragalin, noul șef al Direcției Anticorupție din Republica Moldova. A instrumentat peste 300 de cazuri federale în SUA

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.