Confidenţialitate

Protestatarii de la metrou, invitați la negocieri la Prefectura Capitalei | AUDIO

Sute de mii de bucureșteni sunt afectați de greva spontană a sindicaliștilor USLM de la metrou.

Încă de dimineață, nicio garnitură de tren nu a funcționat, după ce mai mulți protestatari au blocat stația de metrou Unirii.  Sindicalișții cer o discuție cu directorul general al Metrorex și cu Ministrul Transporturilor în care să li se dea asigurări că salariile nu vor scădea și nici nu se vor face disponibilizări de personal. Orice altă formă de comunicare a fost vehement respinsă, după cum recunoaște și prefectul Capitalei care a chemat sindicatele la dialog.

Când directorul general al Metrorex și domnul ministru refuză să asculte problemele metroului nu avem decât sa luptăm noi pentru siguranță circulatiei și securitatea călătorului. Acesta a fost mesajul sindicaliștilor care s-au blocat în subteran.

Protestul vine la o zi după ce conducerea Metrorex a cerut ca toate spațiile comerciale din subteran să fie eliberate. Acestea sunt controlate de firma sindicaliștilor, iar profitul ar fi, potrivit Economedia, în jur de 6 milioane de lei pe an. Nici vorbă de așa ceva, spune unul din sindicaliști.

”Domnule ministru, oprirea voluntară a lucrului la metrou, în dimineața zilei de astăzi, s-a întâmplat din următoarele motive: 47 de mecanici au fost concediați, după care s-a revenit și, se pare, doar o parte dintre ei au mai acceptat acest lucru. Se fac disponibilizări de personal la toate secțiile din metrou. S-a solicitat reducerea salariilor cu 25%. În metrou, este o lipsă totală de dialog social cu organele competente, iar această oprire voluntară a lucrului nu are legătură cu spațiile comerciale din metrou”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Orice dialog a fost refuzat de sindicaliști reclamă conducerea Metrorex..

La suprafață, mii de bucureșteni  au rămas în afara ușilor de metrou blocate cu lacăte. Pentru ei, STB a scos pe traseu autobuze suplimentare.

Atât directorul Societății de Transport cât și polițiștii atrag atenția că mijloacele de transport în comun sunt extrem de aglomerate și că este esențială purtarea măștii de protecție. Nerespectarea regulilor sanitare este motivul pentru care mai mulți sindicaliști de la metrou vor fi sancționați, anunță Poliția Capitalei.

Prefectul Capitalei va discuta azi cu directorul Metrorex în încercarea de a relua circulația garniturilor de metrou.

Lucia Ciorcârlie Haranguș:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit legii, chiar dacă protestează, angajații Metrorex erau obligați să asigure funcționarea metroului la o treime din capacitate. NU s-a întâmplat. Ca urmare, autoritățile acuzăca protestul este ilegal.

După ce premierul i-a cerut să ia măsuri, ministrul de Interne, Lucian Bode, face un apel la sindicaliștii  de la Metrorex să renunțe la blocarea circulației. Deocamdată, jandarmii au fost trimiși în subteran să negocieze cu cei care au pus lacătul la Metrou.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Interne spune că știa ce au de gând să facă sindicaliștii de la Metrou încă de aseară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și conducerea Metrorex anunță, într-un comunicat, că invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet de sindicaliști pe parcursul nopţii.