Confidenţialitate

Protestul fermierilor și transportatorilor, ziua a 7-a: Mai multe artere din România, blocate. Manifestanții cer o nouă întâlnire cu oficialii | AUDIO

Pentru transportatori și fermieri este a 7-a zi de protest, cu blocarea mai multor artere din țară. În Satu Mare – fermierii sunt cu tractoarele pe centura ocolitoare a orașului, nemulțumiți de importurile de cereale care au afectat prețurile din țara noastră. Proteste sunt și în Covasna și Sibiu.

În zona localității ilfovene Afumați, tractoarele și camioanele blochează în continuare prima bandă de mers a Drumului European 85, spre București. Reprezentanții protestatarilor spun că au actualizat lista de revendicări și vor să fie primiți din nou de premierul Marcel Ciolacu.

Dănuț Andruș, fermier: „Problemele noastre nu se cifrează la nivelul agriculturii. Sunt probleme sociale, pe fiscalitate”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dănuț Andruș: „La Ministerul Agriculturii s-a semnat un protocol sâmbătă, în care ministrul Agriculturii și-a asumat acele Ordonanțe de Urgență care pot fi date în săptămâna aceasta, iar celelalte au rămas în lucru, o parte mare dintre dânsele, formându-se comisii de specialitate pentru a putea contribui pe procedura legală”.

Jurnalist: De ce ați lucrat la o listă nouă? Aveți solicitări în plus față de ce s-a semnat la Ministerul Agriculturii?

Dănuț Andruș: „Vă rog frumos, puneți întrebarea mai precis. Nu s-a făcut o listă nouă. S-a făcut…”.

Jurnalist: Ați spus că ați lucrat azi-noapte la o nouă listă cu revendicări…

Dănuț Andruș: „Repet… Dacă mă întrebați, lăsați-mă să răspund, vă rog frumos. În momentul în care noi am revendicat acele revendicări la Ministerul Agriculturii, acest lucru s-a încheiat, dar problemele noastre nu se cifrează la nivelul agriculturii. Sunt probleme sociale, pe fiscalitate”.

Transportatori: ASF nu a venit cu nicio propunere concretă

Transportatorii spun că cei de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară nu au venit cu nicio propunere concretă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Transportator: „În momentul de față, noi, transportatorii, am avut un real câștig doar de la Ministerul Transporturilor. Durerea noastră, legată de ASF, de polițele RCA ne-a lovit de un perete fără niciun fel de răspuns. ASF-ul în momentul de față nu are nicio propunere, nu are nicio soluție. La ministerul domnului Boloș am avut aceeași problemă precum colegii noștri agricultori: 0 rezultate”.

Jurnalist: Cu sperați să vă ajute prim-ministrul Marcel Ciolacu?

Transportator: „Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu dacă o să dorească o detensionare a protestelor din țară va face bine să cheme toți miniștrii să preia lista noastră de revendicări, să se pună la masă, să încerce să ne rezolve problemele noastre, că nu sunt numai problemele transportatorilor și ale fermierilor”.

Reacția conducerii ASF

De cealaltă partea, șeful ASF a susțint că lucrează la măsuri pe termen scurt care au ca obiectiv scăderea prețului polițelor RCA în cazul asiguraților fără istoric.

O propunere: asigurările AUTO care sunt valabile pentru o perioadă de mai puțin de un an să fie recalculate, astfel încăt să se ieftinească.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ministrul Transportatorilor se va întâlni astăzi cu reprezentanții Confederațiilor patronale și Federațiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri