Confidenţialitate

Proiectele de lege care vizează zilele libere legale pentru angajații din mediul privat, motiv de ceartă între parlamentari | AUDIO

Un proiect de lege care îi vizează pe angajații din mediul privat provoacă dispute. Inițiativa, susținută de deputați independenți, dar și de parlamentari ai puterii, prevede ca zilele libere acordate prin lege pentru angajații din mediul privat să fie suportate de la bugetul de stat. O altă inițiativă, acordarea de tichete de masă – din bani de la bugetul statului – și pentru angajații de la privat, așteaptă aprobarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Zielele libere acordate legal să fie plătite de stat și în cazul privaților, spune deputatul independent Alexandru Kocsis. Prea s-au înmulțit zilele libere, iar patronii ar putea fi, astfel, ajutați, spune parlamentarul.

„Zilele libere să fie plătite de acum înainte de către stat. În ultimii ani, am asistat la o serie de inițiative în Parlamentul României, un concurs de inițiative aș putea spune, prin care să se instituie noi și noi zile libere plătite”, a spus Alexandru Kocsis.

Ce nu spun inițiatiorii este că, de multe ori, în mediul privat se lucrează în zilele libere acordate legal cu promisiunea recuperării acelor zile. Anul acesta sunt acordate legal 15 zile libere.

„Chiar anul acesta s-au instituit două noi zile libere – 6 și 7 ianuarie la inițiativa domnului Ciolacu și Alfred Simonis”, a mai spus Alexandru Kocsis.

Fiind o inițiativă a opoziției, șansele de aprobare rămân sub semnul întrebării. Dar și o inițiativă a puterii, lansată de liberali, bate pasul pe loc: să fie acordate tichete de vacanță, de la stat, și pentru angajații din mediul privat. Alina Gorghiu, PNL, președinte interimar la Senat: „Angajatorii nu vor face nici măcar un singur efort propriu. Se elimină în același timp discrepanța între angajații din sectorul bugetar și cei din sectorul privat”.

Deocamdată, proiectul așteaptă să fie dezbătut.

Este inflație de propuneri pentru mediul privat. O inițiativă a partidului Forța Dreptei – care a trecut de Senat și urmează să intre la Cameră – permite angajatorilor să reducă timpul de lucru cu până la 80% în situații de dificultate economică.

Și, dacă proiectul ar fi aprobat, statul va suporta 75% din salariul brut aferent orelor de reducere a programului de muncă. (bucata de final e în varianta mare, pt 13)

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Coaliția de guvernare discută marți cum va reduce cheltuielile statului | AUDIO