Confidenţialitate

Proiectele de lege ale Justiției nu rezolvă plecarea oamenilor din sistem. „Nu există un stimulent financiar. Pensia este mai mare decât salariul” | AUDIO

Controversatele proiecte de lege ale Justiției se află zilele acestea în Parlament, mai exact, în Comisia Comună pentru examinarea acestora. Specialiștii din domeniu atrag atenția că documentele dezbătute nu rezolvă o problemă importantă care se agravează de la an la an: plecarea oamenilor din sistem și încurajarea intrării în Magistratură.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Numai la ultima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii s-au pensionat 16 judecători. Anul trecut, peste 400 de magistrați au decis să iasă din sistem, în timp ce la Institutul Național al Magistraturii este cel mai mic număr de candidaţi înscrişi vreodată. Ce aduc nou proiectele Legilor Justiției în acest sens? Mai nimic, spune Judecătorul Mihai Ghica.

Judecătorul Mihai Ghica: „Proiectele în sine nu identifică soluții viabile pentru ca Magistratura să nu se mai depopuleze”

„Nu există un stimulent financiar. Din contră, pensia este mai mare decât salariul. Nu s-a introdus această nouă profesie de asistent de judecător, care putea să preia o parte din sarcinile administrative. Proiectele în sine nu identifică soluții viabile pentru ca Magistratura să nu se mai depopuleze”, a explicat judecătorul Mihai Ghica.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de dosare pe cap de judecător

Digitalizarea ar putea să dea o mână de ajutor instanțelor și să le facă mai atractive. România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de dosare pe cap de judecător. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că sunt începute mai multe investiții în vederea digitalizării.

„Să putem asigura uniformitatea acestor instrumente digitale. Altfel, ne trezim ca după 2, 3, 5 ani de zile să avem mai multe sisteme care coexistă, dar nu comunică între ele în urma unor investiții care nu sunt deloc mici”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Mihai Ghica: Digitalizarea, de una singură, nu va rezolva problemele Justiției

„Fără o completare cu resursă umană profesionistă, adică să avem în plus oameni care să sprijine judecătorul, nu este suficientă digitalizarea. Dar este un pas foarte important. Trebuie făcut cât mai repede”, a mai spus judecătorul Mihai Ghica.

Se speră ca Parlamentul să aducă o serie de modificări la Legile Justiției, față de forma adoptată de Guvern. Termenul asumat, prin PNRR, pentru intrarea în vigoare a acestor noi legi este trimestrul al doilea al anului 2023.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Comisia specială din Parlament a început să dezbată legile justiției. Predoiu: „Sunt 10 luni de muncă, ne-am propus să ridicăm MCV” | AUDIO